A+ A A-

Osvrt na jedan krajiški mevlud

Poznato je da su Fatimidi u Egiptu prije gotovo jedanaest stoljeća uveli svečanost mevluda u čast rođenja Muhammeda a.s. Tada je to bila državna svečanost. Vladar bi tim povodom postrojio specijalne jedinice vojske, hafizi bi učili Kur'an a vaizi držali vazove na galerijama koje su bile posebno izgrađene tom prigodom. Svečanosti mevluda su trajale nekoliko dana a ulice grada su bile posebno ukrašene. Noć nakon mevluda vladar bi proveo u zikru sa sufijama.

U našoj domovini mevludima se je nekada posvećivala posebna pažnja. Gazi Husrev-beg je u svojoj vakufnami odredio pozamašnu sumu novca, tri stotine dirhema, za mevlud koji se treba održavati u njegovoj džamiji svake godine. I tako se slovom vakufname od 1531. godine, kada je sagrađena Begova džamija u Sarajevu, do danas, održavaju mevludske svečanosti i u pravilu bivaju među najljepšim bosanskim mevludima. I tada je taj događaj imao državni karakter. Bosanski mevludi imaju tradiciju gotovo šest stoljeća. U vremenima prije agresije na našu zemlju mevludske svečanosti su također bile ključni događaji u našim džema'atima. Organizirani su mevludi povodom svih mubarek noći a onaj za 12. rebiu-l-evvel je po svemu bio poseban Zapravo, radilo se o najvažnijem događaju u toj godini. Ali, šta je danas sa mevludima? Nije to više tako. Zašto? Zašto nije ako znamo da su mevludi sačuvali našu tradiciju?! Namjerno ili nenamjerno smo umanjili vrijednost ovih događaja. Priuštili smo sebi taj luksuz. Imamo li pravo na takav odnos zbog generacija uleme prije nas? Oni su čuvali i sačuvali islam u mnogo težim vremenima nego što mi danas živimo i niko od njih nije značaj mevluda dovodio u pitanje.  

osvrt-kraj-mev-03-2012-1

Međutim, jedan ovdašnji mevlud nam je vratio sjećanja na gore pomenuta vremena. Mevlud u džema'atu Izačić, na zapadnoj kapiji Bosne je po svemu bio poseban, Uvaženi Izet ef. Šahinović je to tako dobro organizirao da nas je naprosto vratio u vrijeme kada su mevludske svečanosti bile ključni događaji naših džema'ata. Džamija prepuna, dvadeset i dvojica bihaćkih imama, program prekrasan, atmosfera više nego svečana. U pravu je bio prof. Sead ef. Duraković, vaiz ispred Medžlisa IZ- e Bihać, kada je rekao da bi ova svečanost trebala biti urnek drugima. To je jednostavno tako kada na čelu džema'ata imate čovjeka koji je preporodio ovu sredinu. Sagrađena je jedna od najljepših džamija u Bosanskoj Krajini sa mihrabom i mimberom koji su replika onima iz Begove džamije. Tu veče je zahvaljujući ulemi, džema'atlijama, a posebno čestitom Izet ef. džamija u Izačiću po svemu ličila na Begovu džamiju u Sarajevu. Mogu i kod nas mevludske svečanosti imati „državni“ karakter. Za to je potrebno malo više energije ali i ljubavi prema Poslaniku a.s. na koju se stalno pozivamo.

Suad Mahmutović