Promo banner

A+ A A-

Veliki bošnjački festival u džematu Deer Park u Australiji

deer-parkU subotu i nedjelju, 02. i 03. marta 2013. godine, u organizaciji Džematskog Odbora i džemata “Deer Park“ u Melbournu održan je peti po redu Tradicionalni Bošnjački Festival, koji je u toku ova dva dana okupio veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja koji žive i rade ovdje u ovoj dalekoj zemlji Australiji a koji nisu zaboravili na sve ono što nas krasi kao jedan autohtoni Bošnjački narod sa veoma bogatom kulturnom baštinom.

Festival je zaista, ponudio jedan veoma bogat, raznovrstan i nada sve, interesantan program koji je imao vjerski ali i sadržaj iz oblasti kulture, tradicije i običaja ne samo našeg naroda nego i naroda Turske. Uz ovaj prelijepi program ovoj našoj manifestaciji nazočili su i brojni gosti i zvanice koji su svakako svojim dolaskom i obraćanjima učinili Festival još više značajnijim i edukativnijim. A da je ovo postala jedna od onih manifestacija u džematu koja je veoma ozbiljna govori podatak da je u toku ova dva dana bilo prisutno i nekoliko hiljada Bošnjaka i Bošnjakinja na jednom mjestu, a ima li ljepšeg mjesta za sakupljanje našeg naroda od naših Islamskih Centara odnosno naših džamija.

Prvi dan ove naše manifestacije započeli smo učenjem Jasini šerifa za sve naše Šehide , vakife i sve naše rahmetlije a poslije podne namaza bogat kulturno – umjetnički program popunio je vrijeme do ikindije namaza. U ovom dijelu programa, uz uspješne mlade voditelje Eminu Hajdarević i Eminu Alić, predstavili su se sa prelijepim izvedbama i koreografijama folklori „Dukat“ i „Bosančica“, a odlomkom iz filma „Kod amidže Idriza“ u svome dramskom nastupu svoje umjeće pokazali su učenici bosanske škole iz Geelonga. Izabranim sevdalinkama predstavili su se i naši veliki umjetnici Gospođa Jasna Dolić i gospodin Muhamed Muki-Gredelj uz muzičku pratnju Jasmina, Damira i Dine Kočića koji je uistinu veliki talenat za harmoniku i pred kojim je velika muzička budućnost jer on tek ima 16 godina. Predstavila se u ovom dijelu i Semazen grupa- turska grupa – koji su nam pokazali veliko umijeće u derviškim plesovima. Lijep recital o Bosni odrecitovala je gospođa Senada Ekić. A od posebnih gostiju obratili su nam se mr Ibrahim ef. Omerdić Imam džemata Noble Park i gospođa Jenny Matić- predstavnica za multikulturu države Viktorije.

Poslije akšam namaza proučen je mevludi šerif sa prlijepim ilahijama u izvedbi hora džemata „Deer Park“ uz učenje Kur'ana- Mirsel ef. Kozice i Reuf ef Mezita . Nakon što je imam džemata Muhamed ef. poselamio sve prisutne i izrazio srdačnu dobrodošlicu svima koji su svojim dolaskom podržali ovu Manifestaciju, džematu se u ime Mešihata IZ u Australiji obratio gl. Imam Mešihata prof. Salih ef. Mujala, koji se zahvalio na pozivu i ukazao je na značaj i emanet koji nosi mlada generacija u ovoj zemlji u kojoj žive Bošnjaci.

Drugi dan Festivala, program su otvorili naši vrijedni voditelji Belma Telalović i Armin Ekić a poslije dobrodošlice voditelja intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Australije zatim je Mirsel ef proučio odlomak iz Kur'ana a Ispred džemata dobrodošlicu svima prisutnim poželjeli su Imam džemata „Deer Park“ Muhamed ef. Đidić i Predsjednik Džematskog Odbora gosp. Zilhad Djonlagić u nastavku programa vrijedi spomenuti prekrasan nastup hora ilahija i kasida džemata „ Deer Park“ koji je uz muzičku pratnju Dine izveo tri ilahije, kao i nastup folklorne grupe „Mladi biseri“ iz Noble Parka i folklorne grupe KUD „Dukat“ koji su se predstavili prisutnim u prelijepoj nošnji i sa prelijepim koreografijama, imali smo priliku i vidjeti nastup Bosanske skole kao i Dine Kočića sa harmoniko. Od Uvaženih gostiju obratili su nam se gl Imam Mešihata IZ u Australiji prof. Salih ef. Mujala, gosp. Mete Temurčin- predstavnik Općine Brimbank ,kao i predstavnik Victorija policije gosp. Dove koji je naglasio da za vrijeme koliko je on u policiji nije imao nikada ni jedan problem sa nekim ispred Bošnjačke zajednice, što je sigurno za svaku pohvalu. U ovom dijelu programa posebnu pažnju je privukla i torta u obliku našeg Islamskog centra, koju je napravila naša vrijedna džematlijka gospođa Selma Fazlić uz pomoć svoje rodice Fahrije Bureković i podršku . Torta je stavljena na aukciju a srestva za tortu idu kao donacija za džamiju. Uz radost svih prisutnih torta je prodana za $2320 što je sigurno jedna lijepa donacija za džamiju a ovu tortu su otkupile po ovoj cijeni vrijedne naše džematlijke i uz pomoć nekoliko džematlija. Torta je podijeljena svim prisutnim u džamiji i zaista je imala poseban ukus. Neka Allah dž.š. nagradi sve koji su učestvovali u ovom projektu.

U nastavku programa prelijepim sevdalinkama su se predstavili gosp. Muhamed Muki-Gredelj, gosp. Reuf Feković i gosp. Zijad Turkušić –Ziggy uz muzičku pratnju gosp.Damira i Dine Kočića, a važno je napomenuti i nastup gosp. Kadira Đulovića koji je uz saz otpjevao nekoliko sevdalinki i koji je dao muzičku pratnju prof. Nići Smailbegović dok je recitovala recitaciju „Ramazanska večer“ . Čuli smo prekrasne ilahije u izvedbi hora ilahija i kasida Noble Park kao i Mirsel ef. Kozice i Omera Badnjevića. Ovaj dio programa su vodili bez greške Ramiza Šečić i Abdullah Omerčić.

Svi prisutni na Festivalu, a bilo ih je sigurno nekoliko hiljada, nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo za sve ono i što su vidjeli i doživjeli u ova dva dana našeg druženja, a vidjelo se mnogo toga lijepog i onog što je zaista nama Bošnjacima i najpotrebnije ovdje a to je vidjeli smo jedni druge, družili se, razmijenili iskustva i mišljenja napunili svoje duše onim bez čega mi ne možemo a to su naše vrijednosti. Primijetili smo i veliki broj naše omladine i djece koja je svojim dolaskom podržala ovu našu manifestaciju, a to i jeste cilj da se družimo i da se i na ovaj način naša omladina upoznaje, jer ako bi uspjeli sačuvati našu omladinu, našu djecu mi smo sretni i uspjeli smo u našim životima bez obzira gdje živimo, a posebno ovdje u ovoj drugoj našoj domovini Australiji.

Pored prelijepog programa svih naših navedenih učesnika kojima se najiskrenije zahvaljujemo na svemu što su nam pružili, moramo istaći i pohvaliti besprijekornu organizaciju ovog velikog događaja u našem džematu od strane Džematskog Odbora našeg džemata na čelu sa predsjednikom odbora gosp. Zilhadom Djonlagićem a uz pomoć velikog broja džematlija koji su se dobrovoljno i u ime Allaha dž.š. stavili na raspolaganje Odboru da bi pomogli što uspješnijoj organizaciji ovog petog po redu Bošnjačkog Festivala u džematu „ Deer Park“ u Melbournu. Ono što nas posebno raduje, jeste da su svi prisutni prezadovoljni onim što su vidjeli i što su doživjeli, od toga da je hrana(ćevapi, janjetina i pečeni bik) bila veoma ukusna, do toga da je usluga bila na visokom nivou, tako da su svi sretni i radosni otišli sa Festivala a sigurno duhovno puno jači.

S toga od srca i najiskrenije se svima zahvaljujemo na pomoći, podršci i dolasku na ovu našu zajedničku Manifestaciju za koju se nadamo da će ako Bog da, u budućnosti okupiti još više Bošnjaka i Bošnjakinja na jednom mjestu i to na najljepšem mjestu .

Molimo Allaha dž.š. da sve učesnike u programu, one koji su radili i pomogli u organizaciji i sve one koji su svojim dolaskom podržali ovaj Bošnjački Festival, nagradi Svojom nagradom i na ovom i na Budućem svijetu.

Upućujemo Bogu dovu ako smo šta pogriješili da nam se smiluje i da nam oprosti. Amin!

Muhamed ef. Đidić

  • deer-parkdeer-park