A+ A A-

Susret islamske omladine regije Frankfurt

Islamska omladina Regije Frankfurt svojom ljepotom, veseljem, ali i radom koji obećava sretniju našu budućnost darovala je obilno sve nas prisutne koji smo se našli drugoga marta ove godine u mesdžidu IKC u Mannheimu. Nakon što su se okupili na zajedničkoj probi, otpočeo je mevludski program djevojaka i mladića koji se u jednom dahu odslušao. Program i izvođače našu mladost i, u ulozi kreatora programa, Suadu h. Alešević predstavio je imam Ishak ef. Alešević, a Omladinu Regije Frankfurt od organiziranja do današnjeg dana predstavio je Harun Zlojo, sekretar i vrijedni aktivist omladine.

druz-oml-fran-03-2013-01

U svojim zahvalnim obraćanjima Rifet Mešinović je rekao da džematski program iz Darmstadta čiji je on predsjednik veliku podršku i pomoć daju svojoj mladosti i tako su za uzvrat podmladak svoga džemata dobili za aktivnosti na završnim radovima u reprezentativnom Islamskom centru. Ševket Zukić, u svojstvu predstavnika Mešihata sa riječima hvale i olakšanja izrazio je svoje zadovoljstvo našom procvjetalom mladošću koju vidi u ulozi nastavljača puta koji je trasirala prva doseljenička generacija, dok je predsjednik IZ Mannheim Senad Hadžiselimović slušajući mevlud u svojim mislima otišao u vrijeme svojih dječačkih dana kada su se naše bošnjačke duše napajale slušajući učenja mevluda po kućama i džamijama.

Poslije mevluda bila je zajednička sofra mladih i generacije njihovih roditelja, djedova i nana, pa i onih najmlađih koji su se našli za sofrom. A naše bošnjačke sofre iz ruku vrijednih nena, majki i djevojaka, gdje su se isprepleli naša tradicionalna kuhinja i recepti moderne kuhinje pravi su ugođaj za oči i usta, ali i za umjeren tih razgovor koji priliči za sofrom koju smo začinili i jemek-dovom u kojoj se Allaha zamolilo i zahvalilo Mu se na darovanoj nafaki i poklonjenom bereketu. I dok su se stariji našli u priči kojoj obično kraja nema, dotle su se mladi ponovno okupili u mesdžidu i otpočeli sa izlaganjem uz video-prezentaciju na temu: “Odnosi među omladinom”. Temu su prezentirali i moderirali Armin Mešinović i Amina Kahrimanović. A program se odvijao pod jedinstvenim sloganom Susreta: “Vjera, znanje, sloga!” Desetak diskutanata iznosilo je svoja mišljenja i stavove vezane uz pitanja: Kako doći do svakog od mladih? Po kakvom držanju i ponašanju trebamo biti prepoznatljivi? Šta to znači: Aktivna islamska omladina? Kako prevazići predrasude u poimanju mladih kod starijih? O tome, kojim putom da nepogrješivo korača naša mladost tekst iz knjige hafiza Bugarija pročitala je omladinka iz Mannheima Dženana Handžić.

Skupu omladine prisustvovalo je 45 mladih iz džemata grada domaćina, ali i iz drugih džemata Darmstadta, Frankfurta, Offenbacha, i dr., čak i dva mladića iz Münchena. A potom su mladi, kako to  njima i priliči imali neobavezni dio od narednih dva i pol sata koji su proveli u ugodnim ćaskanjima, druženju i zabavljanju u susjednoj sali KSC “Ljiljani”.

Nakon akšamskog i jacijskog namaza naša mladost uživala je u književnoj večeri u čast Prvoga Marta – Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine u organizaciji KSC “Ljiljani” i uz podršku Bošnjačkog Akademskog foruma. Učesnici prelijepog programa bili su pisci Šimo Ešić, pisac i urednik “Bosanske Riječi”, Nisveta Grabovac-Šabić, Hanka-Hankuša Hamzagić, Zlata Ikanović i Alma Lipić, muzička grupa “Ljiljani” Mannheim, dok je goste predstavila Fatima Mrkalj a kroz program nas je vodio Nusret Ferhatović.

Na kraju, upitali smo predstavnicu omladine iz Mannheima Elisu Šabotić za opšti utisak. Ona nam je rekla: “Ovo je bilo iznad mojih očekivanja. Stekli smo neka nova saznanja o organiziranju na džematskom nivou i na uvezivanju na nivou Regije. Hvala našoj Islamskoj zajednici za podršku. Hvala dragim gostima!”

I.A.

(www.igbd.org