Promo banner

A+ A A-

Doboj: Mevlud u Lukavica Rijeci

dob-mev-luk-rij-03-2013-1U nedjelju, 03. marta 2013. godine, u džematu Lukavica Rijeka u prisustvu nekoliko stotina vjernika, učenjem mevluda, tradicionalno je obilježen jedan od najznačajnijih datuma kako za ovaj džemat tako i za opštine  Doboj Istok  i Gračanica.

Trećeg marta 1993. godine osvojena je jedna od najznačajnih kota – Oblić, brdo nadomak džemata  Lukavica Rijeka koje je do tada bilo u rukama srpske – agresorske vojske koja je sa istokg sijala strah i smrt kako za mještane Lukavice Rijeke  tako i za mještane okolnih mjesta.

Mevludski program su izveli imami sa područja Medžlisa IZ Doboj i Gračanica kao i mektebski hor džemata Lukavica Rijeka.

U uvodnom obraćanju mjesni imam Suad ef. Alihodžić je poselamio prisutne te ukratko ukazao na značaj 03.marta za džemat Lukavica Rijeka, ali i za ostala okolna  mjesta kako na opštini Doboj Istok tako i na opštini Gračanica.

Program mevluda je, učenjem ašereta  započeo učenik mekteba ovog džemata ,Aziz Hodžić , koji je svojim učenjem zadivio sve prisutne.

Također veliko oduševljenje prisutnih  je izazvao i mektebski hor koji je u sklopu programa izveo tri predivne ilahije i ovom prilikom ima čestitamo na tome.

Nakon mevludskog programa, prisutnima se kratko obratio  glavni imam Medžlisa IZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, koji je istakao i pohvalio aktivnosti koje se odvijaju u ovom džematu, a koje za rezultat imaju veliku slogu i jedinstvo džematlija ovoga džemata, što ga čini jednim od najboljih i najuspješnijih džemata na području MIZ Doboj, na čelu sa vrijednim i mladim imamom, Suad ef. Alihodžićem.

Svakako potpunu čar i ljepota  ove manifestacije je  prisustvo muftije travničkog mr. Nusret ef. Abdibegovića, koji je ovom skupu prisustvovao kao gost predavač.

U svom vrlo jezgrovitom, nadahnutom, veoma jednostavnom i nadasve vrlo poučnom predavanju istakao vrijednost Kur’anske upute, vrijednost čovjeka kao Allahovog stvorenja, te vrijednost i značaj šehida i šehidske žrtve, kako u ovom džematu tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Svojim prisustvom ovu manifestaciju je svakako uveličala delegacija opštine Doboj Istok na čelu sa opštinskim načelnikom g. Kemalom Bratićem i zamjenikom predsjedavajućeg OV g. Kasimom Mrkanovićem.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma u džematu Lukavica Rijeka, prije mevludskog programa svake godine  se organizuje pohod na kotu Oblić, gdje se koristi prilika  za održavanje časa historije i upoznavanje prisutnih o samom  značaju  akciji oslobađanja Oblića.

I ove godine u  pohodu na Oblić je učestvovao veliki broj građana, mahom omladine, sa područja opština Doboj Istok i Gračanica, a svakako je važno istaći učešće Izviđačkih odreda sa područja dvije navedene opšine, a posebno OI Lukavica – Gračanica i OI Vrba –  Brijesnica Velika i OI Brijesnica Mala, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo i čestitamo na svim aktivnostima koje sprovode u društvenom okruženju  opština Doboj Istok i Gračanica.

Senad ef. Šiljić