A+ A A-

Mevludska svečanost u džematu Dijelovi-Jezerski

dzemat-jezerski-dijelovi-dzamijaU subotu, 02. februara 2012.godine, u prepunoj džamiji džemata Dijelovi-Jezerski, održana je grandiozna mevludska svečanost, koja je oduševila džematlije, goste-imame, i goste iz drugih džemata.

Mevludski program je izveo hor, formiran od imama sa područja Medžlisa IZ Bos. Krupa, imama sa područja okolnih medžlisa, te renomiranih učača ilahija: Sinanudin Bajrić, Haris Ćoralić, Hadis Harčević, Sabahudin Harčević...

Mevludska svečanost je počela predivnim akšamskim ezanom, kojeg prouči mladi Ahmed Hašić, sin hafiza Sulejmana, i brat hafiza Sabahudina Hašića koji svi bješe prisutni u džamiji.

Nakon toga je uslijedio Akšam-namaz kojeg predvodi Asim ef. Nuhić, poslije Akšama a prije uvodnog obraćanja imama domaćina Muhamed ef. Begić, ašare je proučio mladi hafiz Sabahudin ef. Hasić, imam džemata Bošnjak u Grazu, koji je na čelu zajedno sa Safetom Ljubijankićem, sa delegacijom od 20-tak džematlija, organizirano došao, i svi zajedno bješe počasni gosti na mevludu i nakon toga sijelu u mektebskoj prostoriji uz kahvicu, sok, kolače, i prijatnu zakusku.

Muhamed ef. Begić imam džemata Dijelovi-Jezerski je nakon toga prisutne pozvao na učenje Fatihe pred dušu šehidima, a poslije je srdačno poselamio sve prisutne, uz dobrodošlicu i želje da se lijepo i prijatno osjećaju u džamiji koja je definitivno bila napunjena dušama vjernika, kao malo kad do tad. U svega 170 kvadrata klanjačkog prostora je stalo preko 300 vjernika i vjernica. Zatim je poimenično poselamio i predstavio ponaosob svakog imama, i učača ilahija kojih je bilo 30-tak, sto je opet zadivljujuće, te se najiskrenije zahvalio svima sto su se odazvali njegovu pozivu. Nije krio svoje zadovoljstvo i ponos na svoje kolege, te se vidjelo da je njegov govor iz srca.

Prisutni su bili skoro svi imami Medžlisa IZ Bos. Krupa, sa nekolicinom imama sa područja okolnih medžlisa, a od gostiju sa strane bijaše, Bajro ef. Perva, član uredništva Preporoda, koji je govorio malo o Preporodu, a koji je ujedno bio i medijski pokrovitelj za islamske informativne novine Preporod. Također gosti bijaše, hfz. Sabahudin ef. Hašić imam iz džemata Bošnjak u Grazu, također, gl. imam Medžlisa IZ Sisak Alem ef. Crnkić-gost predavač na svečanosti, gl. imam Medžlisa IZ Karlovac, Admir ef. Muhić-prezentator Zulije-knjige koju je napisao Bajro Perva, Sinanudin Bajrić - učač ilahija iz Bihaća, Haris Ćoralić - učač ilahija iz Cazina, te mnogi drugi.

Cjelokupna svečanost je bila prožeta blokovima ilahija i blokovima mevluda naizmjenično, da bi nakon zamišljenog repertoara prisutnih imama-učača uslijedilo pred sami kraj nekoliko obraćanja.

Uslijedilo je prvo obraćanje gl. imama Sisak, Alem ef. Crnkić, koji je govorio na temu Poslanik-kao milost svim svjetovima, i koji je kroz dirljiv govor, i sam pod dejstvom emocija, govorio kroz primjere, koji dokazuju i pokazuju tu milost najčasnijeg roba, a Bogu najdražeg stvorenja, a našeg pejgambera Muhammeda a.s. svojim govorom je oduševio, kao sto su i izvođači ilahija i mevluda oduševili, sve prisutne.

Predsjednik džemata Dijelovi Husnija h. Muzaferović je poselamio goste i zahvalio na dolasku, nakon zahvale Allahu i salavata Poslaniku a.s.

Predsjednik džemata Bošnjak Graz Safet Ljubijankić, je zahvalio na pozivu, te istaknuo svoju ali i radost svojih džematlija, te zadovoljstvo i obavezu da se odazovu pozivu, premda su džematlije džemata Dijelovi-Jezerski organizirano u jednom autobusu posjetili džemat Bošnjak na otvorenju njihove džamije ili centra, gdje se i rodilo prijateljstvo dvaju džemata.

Zatim je Bajro Perva, prezentirao Preporod u nekih 10-ak minuta, da bi poslije njega gl. imam Karlovca Admir ef. Muhić prezentirao knjigu Bajre Perve pod nazivom Zulija u također 10-ak minuta. Prisutni su imali priliku ovu knjigu kupiti poslije mevluda po promo-cijeni od 10 km, sto su mnogi i učinili.

Nakon ovih obraćanja, nekoliko odlomaka iz Kur'ana Časnog je pred samu dovu proučio Senahid ef. Makić, a poslije njega također Senahid  ali ovaj put ef. Harčević je proučio dovu.

Program je priveden kraju učenjem ezana, od strane Sinanudin Bajrića, te klanjanjem jacije koju je predvodio Ishak ef. Sedić.

Mnoga reagiranja, ili izjašnjavanja prisutnih, ili tačnije rečeno, ama bas svako je rekao da je program vrhunski, da iako je trajao prilično dugo, ne bi bio dosadan da je potrajao još toliko, jer uživanja u programu nije falilo, što je i sam imam na dzumi prije toga i najavio.

Ispred džemata Dijelovi-jezerski, ispred džematskog odbora, na čijem čelu je predsjednik Husnija h. Muzaferović, ispred imam domaćina koji je ne zaleći svoga truda i vremena cjelokupnu manifestaciju izorganizirao, dakle imama Muhamed ef. Begić, ovaj džemat se najiskrenije još jednom zahvaljuje svima koji su bili prisutni na našem mevludu, koji su odvojili svoje vrijeme, te se odazvali, uz dovu Uzvišenom, da Bog dadne svako dobro, svima vjernicima, da sve koji vole Poslanika, Allah nagradi da na danu sudnjemu budu u društvu s njim.

Poslije programa je se nastavilo sa druženjem u mektebu, gdje su bili prisutni gosti iz Graza, Welsa, imami-učači, te džematlije u skladu sa prostorom.

Muhamed ef. Begić se ovim putem još jednom zahvaljuje svima, koji su dali svoj doprinos, da ova svečanost uspije, dakle svima koji su izdvojili materijalna sredstva za mevlud, te svima koji su dosli i svojim prisustvom uveličali svečanost, te imamima-gostima-učačima, od srca veliko HVALA. I neka vas Allah Uzvišeni nagradi svakog ponaosob!!!

M.B.