A+ A A-

Kupovina džamije - ponovno rođenje džemata

Dvanaesti rebiu-l-ewel je poseban dan u svakom džematu. Međutim, ovogodišnji Mevlud u džematu Ricken-CH (donedavno džemat Schmerikon) ostat će posebno zabilježen i upamćen. 

rik-svic-svec-02-2013-1

Naime,  tog dana održana mevludska svečanost, značila je i zvanično useljenje u nedavno kupljeni centar.

Za tu priliku pristigli gosti iz Behram-begove medrese iz Tuzle, prof. Halil ef. Mehanović sa učenicima, izveli su prigodan program.           

Džematlije ovog džemata već 23 godine sanjaju o vlastitim prostorijama koje bi značile izvjesniju i mirniju budućnost za njih kao i za  generacije koje se rađaju i odrastaju na ovim prostorima.

Allahovom odredbom, polovinom prošle godine dugogodišnji san je dosanjan. Mučni podstanarski status džemata sa svime što podrazumijeva, finansijski teret, nesigurnost, selidbe (bilo ih je sedam) je okončan. Mukotrpnim radom, uz dove Allahu Uzvišenom, ostvaren je cilj, san je postao stvarnost. Nagrada je stigla još na ovom svijetu, a za ahiretsku  molimo Gospodara da je uveća.

Džemat Ricken, sa oko 180 članova, spada u relativno malobrojne džemate što značajno limitira finasijsku sposobnost za kupovinu skupih nekretnina u Švicarskoj. Međutim, kada se pojavio objekat koji prostorno i lokacijski odgovara potrebama džemata akcija prikupljanja finansijskih sredstava je tekla iznad svih očekivanja. Rok za isplatu prvog dijela cijene  bio je vrlo kratak. Banka kojoj smo se obratili za kreditiranje odbila je, iz njima, a i nama poznatih razloga. Međutim, za manje od mjesec dana, uz već postojeća sredstva, na vakufskom kontu je bio potrebni iznos za prvu uplatu, 400.000 švicarskih franaka. Nedugo zatim, potpisan je kupoprodajni ugovor i objekat je uknjižen na ime džemata. Preostali dio u iznosu od 700.000  franaka nadamo se obezbijediti uz pomoć naših džematlija i vakifa iz drugih džemata kao što je i do sada bio slučaj.

Džemat je u novom objektu dobio, više nego, dovoljno prostora za nesmetan rad i razvoj; džamiju, mektebsku učionicu, restoran, omladinski prostor, imamski stan, jedanaest hotelskih soba i veliki parking prostor.

Pred nama je još dosta posla na preostalom uređenju, ali se nadamo, uz Božiju pomoć, zatim, pomoć dobrih ljudi, da ćemo planirano uskoro privesti kraju.

Dosadašnji  uspjeh daje nam pravo na nadu.    

S.T.

 

  • 0101