A+ A A-

Svečana večera ženske grupe ''Bošnjakinja''

Povodom osnivanja ženske grupe ''Bošnjakinja'' u prostorijama džemata BICC na Westernu, 2. februara 2013. godine, upriličena je svečana večera za ženski dio džemata. Da su žene jedan od stubova ovog džemata potvrđuje i ovo njihovo okupljanje, koje je imalo za cilj da se sestre bolje međusobno upoznaju, razmijene ideje i prijedloge o načinima i djelovanjima ženske grupe, ukazu na ulogu žene u radu džemata, i na kraju da pod krovom ove Božije kuće održe jedno hairli druženje. I zaista, tako je i bilo.

vecer-bosnjakinja-west-02-2013-1

Nakon jacije namaza, ženski dio džemata se preselio u kafeteriju džemata gdje su nastavili sa svojim programom sve do kasnih večernjih sati. Da bi sve bilo na viskom nivou pobrinule su se sve članice grupe još prije početka ovog druženja. Tako su mektebske prostorije bile ukrašene cvijećem, hrana i kolači uredno poredani, a svečanu tortu čuvale su rumene tufahije, a gošće su uredno pristizale i zauzimale svoja mjesta.  

Na početku programa prisutnima se obratila predsjednica ženske grupe ''Bošnjakinja'', Amina Sendić-Mešić, koja se zahvalila prisutnim ženama što su u ovoj hladnoj zimskoj noći utočiste našle u ovoj Božijoj kuci na Westrenu, gdje su tražile Božije zadovoljstvo kroz ovo druženje i podsjetila ih na emanet kojeg su preuzele osnivanjem ove grupe: ''Poštovane sestre, do nas je! Mi pravimo sebi ambijent u kojem ćemo boraviti, stoga učestvujmo u izgradnji tog ambijenta i ne dozvoljavaj niti sebi, niti drugima da ga narušavaju!'' Predsjednica ženske grupe je pohvalila i rad odbora ove grupe na organizaciji ove predivne večeri, čiji se prvi pupoljci već ukazuju. Tako je posebno pohvalila potpredsjednicu grupe, Amelu Zukobašić, koja se pobrinula da što više sestara prisustvuje ovoj večeri jer im je bila na usluzi svo vrijeme kada je u pitanju prijevoz do džamije. Blagajnica ženske grupe, Raba Mehmedović, uredno je pripremila članske kartice i bila je angažovana na učlanjenju sestara u novooformljenu žensku grupu, dok je sekretar ženske grupe - Vasvija Ćolpa, bila koordinator u organizaciji ovog događaja koji je besprijekorno organizovan. Svoju pomoć nesebično su pružile i druge džematlijke, koje svakako ne možemo sve navesti, ali posebno su se istakle sestre Seida, Sevceta i Alma, koje su pripremile džematske prostorije za doček gostiju te večeri. 

Nakon uvodnog obraćanja predsjednice ženske grupe, prisutnima se obratila i gost predavač Azra Ahmetspahić koja je govorila o ulozi žene muslimanke za vrijeme života Božijeg Poslanika, a.s. Ona je ukazala na jednak položaj i aktivnu ulogu žene u vrijeme kada je svačija podrška širenju islama bila nasušna potreba, te zbog toga stoji činjenica da su se žene izborile za podjednak položaj i prava među prvim generacijama muslimana na što ukazuju i rijeci Uzvišenog Allaha u kojima u istoj ravni stoje muškarci i žene, pa kaže Uzvišeni: "Zbilja, muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i skrušenim muškarcima i skrušenim ženama, i djeliteljima zekata i djeliteljicama zekata, i postačima i postačicama, i muškarcima koji čuvaju stidna mjesta svoja, i ženama koje čuvaju stidna mjesta svoja, i muškarcima koji mnogo spominju Allaha, i ženama koje mnogo spominju Allaha, Allah je njima pripremio oprost i nagradu golemu!" (El-Ahzab, 35)

Nadalje je ukazala na obavezu koju ima svaka žena naspram sebe i svoga Gospodara kako stoji u hadisu Božijeg Poslanika, a.s., koji kaže: "Žena koja redovito klanja pet vakata namaza, posti mjesec ramazana, čuva svoju čast i poštenje i bude pokorna svome muzu, ući će u Džennet." (Bezzar) Također, podsjetila je sestre na obavezu aktivnog djelovanja, kao i čuvanju reda i jedinstva u ženskoj grupi.

Nakon ohrabrujućih i nadahnutih riječi predavača Azre Ahmetspahić, u prelijepom i ugodnom okruženju nastavljeno je druženje uz degustacije raznoraznih bosanskih jela i šerbeta koje su za ovu priliku posebno pripremile članice ženske grupe. 

Ženska grupa ''Bošnjakinja'' posebno se zahvalila imamu džemata ''Western'' hafizu Murizu ef. Mešiću, koji je im je pružio podršku u osnivanju i doprinio organizaciji ove svečane večere.

Neko je lijepo primijetio da nijedna od šezdeset sestara koje su prisustvovale ovoj svečanoj večeri nije bila bez mahrame na glavi, tako je upotpunjenja slika jedinstva i odlučnosti ženske grupe ''Bošnjakinja'' da čuvaju emanet vjere, Božije kuće i čestitosti svoje porodice ovdje u Sjevernoj Americi. 

Ženska grupa ''Bošnjakinja'' osnovana je 23-eg decembra 2012. godine i sastavni je dio džemata BICC na Westernu u Čikagu. Ova grupa je osnovana s ciljem da doprinese radu džemata ''Western'' u sirenju Božije rijeci među Bošnjacima u Sjevernoj Americi, da čuva jezik i kulturu Bošnjaka u ovom dijelu svijeta, kao i da bude pokretač različitih hairli akcija vjerskog, naučnog, kulturnog, humanitarnog ili donatorskog karaktera. Trenutno žensku grupu čini preko četrdeset sestara ovog ali i drugih džemata sa područja Čikaga, a odbor ženske grupe sačinjavaju predsjednica Amina Sendić-Mešić, potpredsjednica Amela Zukobašić, sekretarica Vasvija Ćolpa i blagajnica Raba Mehmedović. 

Nadamo se da će ženska grupa ''Bošnjakinja'' biti svjetionik Bošnjacima na obalama jezera Michigan kojom stazom da hode i kojim pravcem da se usmjere.

Molimo Uzvišenog Allaha da ih potpomogne u njihovom radu da u njihova srca ulije međusobnu ljubav i povjerenje.  

M.M.

  • 0101