A+ A A-

Obilježen 12. rebi'u-l-evvel na Westernu

Hladna zimska noć nije omela mnogobrojne džematlije džemata Western u Čikagu da 24. januara ove godine ispune mektebske do posljednjeg mjesta kako bi zajedno obilježili mjesec rođenja posljednjeg Božjeg Poslanika, Muhammeda, a.s.

mev-dzem-vest-01-2013-

Povodom 12. rebi'ul-evvela u džematu BICC na Westernu je organizovano multimedijalno predavanje i video projekcija kratkog filma o Božijem Poslaniku, a.s., a nakon toga upriličeno je druženje u kafeteriji džemata BICC.

Mjesec Rebi'ul-evvel je prilika da se cijelo čovječanstvo, a posebno muslimanski svijet, prisjeti čovjeka koji je imao za cilj da čovječanstvo izmijeni, i čovjeka koji je to učinio. Preuzeo je obavezu prenošenja Božijeg zakona, i dostavio ga u potpunosti.

Džematlije su imale mogućnost ove večeri upoznati se sa mišljenjima značajnih svjetskih mislioca, književnika, historičara, političara, naučnika i umjetnika koji su na jedan objektivan način govorili o čovjeku koji je svojim načinom života plijenio i koji i dalje sa istim zarom plijeni pažnju miliona ljudi različitih socijalnih i naučnih položaja.

Nakon proučenih kur'anskih ajeta našeg imama, hfz. Muriza ef. Mešića, koji su govorili o poslaničkom karakteru Muhammeda, a.s., uslijedio je multimedijalni prikaz kur'anskih ajeta u kojima je poimenice spomenut Muhammed, a.s.,, kao i njihovo tumačenje. Nakon uvodnog dijela o kur'anskim ajetima koji kazuju o Muhammedu, a.s., predavanje je nastavljeno sa posebnim osvrtom na moralne karakteristike čovjeka koji je bio izraz Božije milosti ljudskom rodu u cijelosti.

Nakon predavanja uslijedile su digresije naših džematlija, a prof. dr. Mehmed Oručević naglasio je kako je prijatno iznenađen poznavanjem životopisa Božijeg Poslanika, a.s., od strane polaznika mektebske nastave u našim džematima. Džematlije su ukazale na potrebu intenzivnijeg proučavanja života Božijeg Poslanika, a.s., i predložili su organizovanje vise predavanja i seminara u tom pogledu. Ostaje obaveza da se pokrenu aktivnosti koje će nas više približiti čovjeku kojeg što više upoznajete – više vas mijenja nabolje.

Svojim recitatorskim stihovima večer je ukrasila jedna od 220 polaznike mektebske pouke u našem džematu, Kanita Alić, na oduševljenje svih prisutnih.

Druženje je završeno sa jednim radosnim događajem za sve nas. Naime, upravo danas, 12. rebi'ul-evvela 1434.g., izašlo je prvo izdanje džematskog biltena ''Western Newsletter'' pa je imam hfz. Mešić iskoristio ovu priliku da svim prisutnim džematlijama uruči po jedan primjerak ovog novog džematskog glasila.

Molimo Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji će zadobiti pravo šefa'ata posljednjeg Božijeg Poslanika, Muhammeda, a.s.

Allahumme salli 'ala Muhammedin we 'ala ali Muhammed.

Gospodaru blagoslovi Muhammeda a.s i porodicu Muhammedovu.

Prvi džematski bilten možete preuzeti na web stranici www.dzematwestern.com !

  • 12._Rebiul_Evvel_212._Rebiul_Evvel_2