A+ A A-

Eksplozija dobre volje u Minneapolisu

Autor: Senad Agić

Da mi je neko rekao da ću dočekati ono što sam doživio prilikom posjete bošnjačkoj zajednici u Minneapolisu, ne bih vjerovao. Bilo je to u nedjelju 27. januara u povodu učenja mevluda, koji je proučen u prepunoj džamiji i pored snijega, koji je počeo snažno padati pred sami početak. Na mevludu se zbog leda i susnježice nisu mogli pojaviti imami iz Ajove (Spahić, Valjevčić, Čaušević), pa su program izvela djeca i omladina ovog malog, ali vrlo vrijednog džemata na čelu sa imamom Muazom ef. Sinanovićem, koji je došao u ovaj džemat pred kurban-bajram i za kratko vrijeme uspio okupiti džematlije i uvesti brojne aktivnosti pri džematu. Džematlije su vanrednim radom i zalaganjem uspjeli u rekordnom roku osposobiti tek kupljenu crkvu za klanjanje teravih-namaza i za druge vjerske aktivnosti. Crkva je kupljena krajem aprila, radovi na renoviranju počeli polovinom maja da bi sve to uspješno bilo završeno pred ramazan i džematlije su najodabraniji mjesec dočekali u novom vlastitom objektu. To je bila posebna radost posljednjeg ramazana za džematlije ovog prostora.

akt-mineapolils-01-2013

Bosna i Hercegovina u malom

Džemat u Minneapolisu se, najvjerovatnije, formirao ponajduže od svih naših džemata. I onda, kada smo gotovo izgubili nadu da će se uspjeti, desila se eksplozija dobre volje Bošnjaka u ovom gradu. Za kratko vrijeme je kupljen objekat, renoviran u skladu sa potrebama, doveden imam i već vidimo niz aktivnosti koje se u ovom oplemenjenom prostoru u međusobnoj ljubavi članova obavljaju. Članove džemata čine Bošnjaci iz svih krajeva naše domovine i naprosto je nemoguće reći da ovdje ijedna zavičajnost svojim brojem dominira – džematlija ima iz svih krajeva BiH i ova zajednica je BiH u malom. Spominjalo se kako je bio običaj da u Krajini naše nane kažu: “Bićete se djeco željni – jedno u Beču, drugo u Grmeču.” Bošnjacima je preko noći i Beč postao preblizu. Bože na hajr!

Kada aktivni medresant nije aktivni imam

Jedan od stubova ovog džemata bio je od prvih dana svršenik GHB medrese Majid ef. Bradarić. Majid ef. je završio medresu, ali u Minneapolisu vrlo uspješno radi nešto drugo. Ali, medresant ne bi bio to što jeste, a pogotovo gazinovac, kada svoje znanje iz medrese ne bi upotrijebio za dobrobit islama i muslimana, ma gdje bio. Tako je i naš plemeniti Majid ef. sebe ugradio u ovaj džemat i ostaće zapamćen kao glavni stub i pokretač svega dobroga što je ova zajednica poduzimala otkako postoji. Bio je i imam i džematlija i predsjednik i vjeroučitelj i donator i što je najbitnije, nikada nije gubio nadu da će zajednica uspjeti formirati džemat i kupiti vlastite prostorije. Treba istaći još i sadašnjeg predsjednika Sulejmana Hadžiomerovića, koji je zajedno sa Majidom ef. neprestano pomagao rast zajednice. Duga bi bila lista onih koji su se istakli u kupovini i renoviranju objekta koji danas služi kao “lađa spasa Bošnjaka u Minneapolisu” (strop je drveni i ima oblik lađe). Ipak, spomenimo Mirsada Skehu iz Prozora, koji je svojim duhovnim i fizičkim rastom uspio biti na visini zadataka koji su se pred njega postavljali prilikom renoviranja crkve, koja više nije to. Bošnjaci i iz Bosne i iz Hercegovine ne ruše, oni grade i prepravljaju. U Americi, kolektivno ponajviše prepravljaju crkve u džamije, ali ne ruše. To nikada nisu radili.

Jedini džemat u državi Minnesota

U Minneapolisu živi oko 3000 Bošnjaka. Nijemaca, Slovenaca, Srba i Hrvata mnogo je više u ovoj državi. Ovdje kukuruz dobro uspijeva. Jezera je preko 10000, temperature znaju dostići i do -56 stepeni. Minneapolis je poznat po tome što je to jedini naš džemat u državi Minnesota i po najvećem šoping centru u Americi sa 40000 parking mjesta i najvećim akvarijumom u svijetu. I još nešto, u ovom gradu ćete naći naše bh. proizvode, ali i domaće pite i peciva, u prodavnici koju dugi niz godina vodi naš zemljak iz Sarajeva, inače, aktivan džematlija Salko Hošo.