A+ A A-

Slovenija: Mevludska svečanost u Postojni

U subotu, 26.1.2013., u akšamsko vrijeme, u džematu Postojna održan je mevlud povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

post-mev-svec-01-2013-1

Sjećanju na Poslanika odazvao se veliki broj džematlija (oko 130 osoba) koji su svojim dolaskom uveličali svoju ljubav prema Poslaniku i napunili sve prostorije našeg mesdžida. Da je mevlud lijepa tradicija i da se od njega mogu zaraditi sevapi pokazao je i veliki broj djece i omladine koji su se tu noć okupili zbog Allaha, dž.š., Poslanika, učenja, klanjanja, zikrenja i druženja koje je potrajalo do dugo u noć. Mevludski program izveli su polaznici mektepske pouke i to, ni manje ni više, njih 40. Ilahijama, recitacijama, monolozima i hadisima krijepili su tu noć duše svih prisutnih. Oni su pravi pokazatelj da džemat Postojna, ako Bog da, ima budućnost i nasljednike u najmlađim uzrastima. Moto predavanja kojeg je održao imam je hadis poslanika Muhammeda, s.a.v.s., u kojem kaže: “Pravedno postupajte prema svojoj djeci i ne pravite razliku među njima kao što i vi od drugih očekujete da prema vama pravedni budu.” Za druženje poslije mevluda pobrinule su džematlije i džematlijke svojim slatkišima.

Molimo uzvišenog Allaha, dž.š., da ukabuli i u sevap upiše proučeni mevlud i nagradi djecu koja su učestvovala u programu, te sve prisutne! Amin!

Fahrudin Smajić

(www.islamska-zajednica.si