A+ A A-

Večer Kur'ana u Orahovici

Učenjem riječi „Bismillahir-rahmanir-rahim“, riječi za koji Poslanik s.a.v.s. kaže da su toliko blizu najvećem imenu Uzvišenog Allaha, kao što je to slučaj sa crnilom i bjelilom u oku, u Džamiji As-Sahabah u džematu Orahovica-Kovačevići, nastupila je tišina i puna pažnja, počela je druga manifestacija večeri Kur'ana u organizaciji orahovičkih džemata.

dzamija-orahovica-kovacevici

 

Prepuna džamija starijih osoba, naših majki i sestara, mladića i djevojaka, u na isti datum prošle godine, bio je dovoljan razlog za organizaciju još druge akobogda tradicionalne večeri Kur'ana. Na veliko oduševljenje prisutnih, voditelj Muhamed Bilčević je najavio istaknute učače Kur'ani Kerima, naše musafire i goste. Bili su to Mustafa efendija Pašić, imam džemata Duhre MIZ Kiseljak, zatim Ćamil efendija Hajdarević, imam MIZ Fojnica, Saudin efendija Lužić, imam džemata Bojske MIZ Gornji Vakuf, Muris efendija Bračkan, imam džemata  Mračaj MIZ Tešanja, Ibrahim Bilčević, učenik Medrese „Osman –ef. Redžović“ Čajangrad te Mehmed efendija Delić, penzionisani imam.

Slušajući riječi oličenja pravde i istine, riječi iz uzvišenog Kur'ani Kerima, prisutnim majkama i sestrama su suze navirale na oči, što dokazuje da su ovakve manifestacije hajr i korisno djelo u našim džematima, te da sigurno učvršćavaju naš iman i da ih s toga moramo češće organizirati. Posebno oduševljenje, uz veličanje Uzvišenog Allaha, privukli su naši gosti svojim milozvučnim i melodičnim učenjem Kur'ana i ilahija.

Jedan od učesnika programa bio je i hor orahovičkih džemata koji čine mladi, ambiciozni i kreativni momci, koji svojim radom i trudom uljepšavaju skoro sve prigode u ovom džematu. Gost predavač, hafiz Husejin efendija Čajlaković je na kraju manifestacije uputio nekoliko praktičnih i lijepih preporuka za svakodnevni život.

Muhamed Bilčević