Promo banner

A+ A A-

Učenici iz Janje priredili „Večer Kur’ana“ u Njemačkoj i Luksemburgu

Medžlis islamske zajednice Janja u suradnji s džematom Reutlingen u Njemačkoj i Islamskim Kulturnim Centrom Luxemburg, uspješno su organizovali Veče Kur’ana.

U petak (11. januara) u Reutlingenu i noć kasnije u subotu (12. Januara) u Luksemburgu, nakon jacije namaza upriličeno je Veče Kur’ana.

dje-janja-pos-njem-01-2013-1

Riječ je o nesvakidašnjem događaju za vjernike, koji su došli u velikom broju, kako bi napojili duše prelijepim glasovima, mladih učača. Prisustvovao je veliki broj imama, kako iz Njemačke tako iz naše Bosne. Među prisutnima bio je i cijenjeni muftija Bošnjaka iz Njemačke Pašo ef. Fetić, koji je se nakon programa obratio prisutnima i izrazio svoje zadovoljstvo ovom posjetom. Uvodne riječi i dobrodošlicu, iskazali su imami domaćini u Reutlingenu Edin ef. Pašalić, u Luksemburgu Halil ef. Ahmetspahić.       

Posjetioci su uživali u dvosatnom programu, tokom kojeg su se smjenjivali učači Kur’ana, izvođači ilahija, recitatori.

Izvođači programa bili su članovi sekcije Kur’ana iz Janje, koju čine: polaznici mekteba, učenici i svršenici medrese, među kojima je bio i Suad Godušević, učenik Karađoz- begove medrese u Mostaru, a nekadašnji učenik našeg mekteba, koji je u Zagrebu na takmičenju učača Kur’ana osvojio prvo mjesto i time postao evropski prvak u učenju Kur’ana hifz 5 džuzeva za 2012 godinu.

Tokom programa srca i duše prisutnih vjernika su se napunila imanom, na licima im se u isto vrijeme vidjelo suze, zadovoljstvo i radost, što su prisustvovali ovakvoj večeri.

Glasovi koji su lijepo i melodično učili riječi Kur’ana, dobra organizacija, gostoprimstvo ovih divnih džematlija, su najkraće iskazani dojmovi ove posjete.

dje-janja-pos-luk-01-2013-2

Malo slobodnog vremena kojeg su učesnici programa imali, iskoristili su za druženje sa svojim domaćinima, koji su se potrudili da im pokažu znamenitosti i ljepote svojih gradova.

Ova posjeta ostaće nam u veoma lijepom sjećanju, dojmovi koje nosimo, ne mogu se na papiru iskazati. Naši domaćini su uložili maksimalne napore, kako bi sve bilo kako treba. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima, koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove manifestacije i pružili šansu da se naš medžlis, Medžlis Islamske zajednice Janja predstavi Bošnjacima u dijaspori. Molimo Uzvišenog da ih nagradi svojom najljepšom nagradom za njihov trud.        

A.G.