Promo banner

A+ A A-

Promovisana „Sufara-priručnik za učenje kur'anskog pisma sa DVD-om“

U nedjelju, 30. decembra 2012. godine, poslije jacija-namaza u džamiji princa Abdullaha u Tuzli, održana je promocija Sufare - priručnika za učenje kur'anskog pisma sa DVD-om, autora Ibrahim ef. Softića, imama u džematu Dobrnja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Na početku promocije suru Et-Tarik proučio je Ahmed Avdibašić, učenik škole Kur'ana koju je od maja ove godine u ovoj džamiji pokrenuo Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Pomociji je uz dvije stotine gostiju prisustvovao i doc. dr. Amir ef. Karić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i prof. Hasan ef. Spahić, predsjednik Izvršnog Odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

prom-suf-tuzla-12-2012-1

Promotori su bili: hfz. Edin ef. Dedić, Mr. Admir Muratović,  iz El-Kalema Mr. Mustafa Prljača, te autor Ibrahim ef. Softić. Moderator promocije bio je  hfz. Ahmed Huskanović.  Hafiz Edin, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli govorio je o vrijednostima učenja Kur'ana, te je istakao da  učenje Kur'ana  spada u najvrijednije  ljudsko djelo. Također je prisutnima ponudio čitav niz korisnih informacija o ovoj temi. Pojasnio je da je  Kur’an  objavljen na arapskom jeziku i zbog toga je nužno, radi ispravnog učenja Kur’ana, naučiti arapsko pismo, izgovor glasova i njihova svojstva. To je srž nauke koja se bavi pravilnim učenjem Kur’ana i poznata je kao ilmut-tedžvid ili samo tedžvid. Tedžvid je nauka koja nas uči kako ćemo pravilno izgovoriti svaki glas sa svojstvima koja mu pripadaju te glasovnim promjenama koje nastaju u uzajamnoj vezi između nekih glasova. Nepravilan izgovor nekog glasa vodi mijenjanju značenja kur’anskog teksta, što je sa stanovišta islama nedopustivo i predstavlja veliki grijeh. Praksa je pokazala da kur'ansko pismo mogu uspješno savladati i pravilno učiti svi naraštaji, od malodobnog djeteta do osobe u poznim godinama, tako da niko nema opravdanja za nepoznavanje učenja Časnog Kur'ana, kazao je na kraju cijenjeni hafiz Edin.

Mr. Admir Muratović, profesor arapskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli  kazao je da postoje dva osnovna razloga  učenja arapskog pisma, a to su sticanje sposobnosti učenja i izučavanja posljednje Božije objave Kur'ana i učenje arapskog jezika. Kao profesor arapskog jezika upoznao je prisutne o karakteristikama arapskog jezika, te je istakao da je arapsko pismo  inače alfabetskog karaktera, te kao takvo predstavlja najsavršeniji stupanj u razvoju pisma. Arapsko pismo je prije svega pismo arapskog jezika koji pripada velikoj hamitsko-semitskoj grupi jezika. Po broju leksema, te po nekim drugim svojim karakteristikama arapski jezik predstavlja jedan od najbogatijih jezika na svijetu. Ovim jezikom danas govri oko tri stotine  miliona ljudi na svijetu, te kao takav spada među pet jezika po kriteriju zastupljenosti, odnosno po kriteriju korištenja na cijelom svijetu. Mr. Mustafa Prljača je srdačno preporučio Sufaru Ibrahima ef. Softića za kvalitetno učenje arapskog pisma. Sufaru prati audio snimak vježbi i sura na DVD-u, što olakšava samostalni rad u odsutnosti muallima i doprinosi pravilnijem izgovoru.  Autor Sufare Ibrahim ef. Softić je poznat  kao vrijedan tuzlanski  imam, koji predano i temeljito obavlja svoju misiju. Taj njegov karakter se jasno može vidjeti i u sufari koju je priredio sa mnogo lijepih detalja i kreativnih ideja. „Ova sufara  predstavlja značajan doprinos na polju poučavanja kur'anskom pismu“, poručili su promotori sufare.

 Kao sastavni dio programa promocije Sufare od Ibrahim ef. Softića bila je  dodjela Priznanja Hamid ef. Zahiroviću, dugogodišnjem imamu Tur Ali-begove ( Poljske ) džamije u Tuzli, koji je osim toga bio i sekretar Medžlisa IZ Tuzla  određeni period, kao i predsjednik te institucije. Kroz svoj rad Hamid ef. je veliki broj tuzlanske djece naučio osnovama vjere Islama kao i kur'anskome pismu. Posebno u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, on se istakao radom sa populacijom odraslih džematlija i džematlijki. Arapskom pismu podučio je nekoliko stotina žena, koje danas uče i slušaju učenje mukabela, ali i redovno se druže sa Allahovom knjigom. Poznat je kao izuzetno pedantan i vrijedan imam, muallim i hatib. Cijenjen je među svojim džematlijama, tako i među svojim kolegama. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla dr. Amir ef. Karić, uručio je priznanje za doprinos u poučavanju kur'anskom pismu Hamid ef. Zahiroviću, tuzlanskom imamu u penziji koji je 40 godina poučavao Kur'anu u mektebu, a u penziji je poučio oko 200 džematlijki, ponajviše kroz UG „Sumejja“ u Tuzli.  Prof. dr. Amir ef. Karić u svom obraćanju na promociji čestitao je Ibrahim ef. Softiću, Hamid ef. Zahiroviću i polaznicima škole Kur'ana  i njihovom muallimu  Jasminu ef. Nedimoviću.  

Emina Muratović