A+ A A-

Srebrenik: Promocija knjige „Beskrajna svjetlost: Muhammed, a.s.“

U utorak 25. 12. 2012. godine održana je promocija knjige "Beskrajna svjetlost: Muhammed, a.s." autora M. Fethullaha Gulena. Promocija je održana u prepunoj kino sali Doma kulture u Srebreniku poslije jacije namaza. Moderator promocije bio je Emir ef. Brašnjić. Promociju je organizirao Medžlis Islamske zajednice Srebrenik u saradnji sa El-Kalemom i Hikmetom iz Sarajeva. Promotori knjige bili su: Refik-ef. Hodžić glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik, mr. Osman-ef Kozlić i mr. Mustafa Prljača, urednik ovog izdanja.

Fethullah Gülen je rođen u Erzurumu, u istočnoj Turskoj 1941.godine. Nakon diplomiranja u privatnoj vjerskoj školi u Erzurumu, dobio je dozvolu i počeo poučavati o važnosti razumijevanja i tolerancije. Turski intelektulaci i znanstvenici priznaju, bilo javno ili tajno, da je on jedan od najozbiljnijih i najvažnijih mislilaca i pisaca, te jedan od najmudrijih aktivista dvadesetog stoljeća Turske ili čak cijelog islamskog svijeta. Fethullah Gülen kroz svoj rad i djelovanje stalno podstiče međureligijski i interkulturalni dijalog, nauku, demokratiju i duhovnost, a protivi se nasilju i korištenju vjere u političke svrhe.

gulen-promocija

Ovaj događaj izazvao je veliko oduševljenje kod oko 300 posjetilaca, a posebno su bile dojmljive, poticajne i korisne poruke promotora koje su uputili. Naravno, Fethullah Gulen je jedan od najvećih intelektualaca u muslimanskom svijetu, čovjek koje veliku pažnju posvećuje obrazovanju, solidarnosti, saradnji i koegzistenciji različitih vjera i kultura. Knjiga je izašla 2008. godine u izdanju El-Kalema, Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Publicirana je u dvije zasebne knjige koje čine integralnu cjelinu. Recenzenti knjige su: prof. dr. Enes Karić i doc. dr. Zuhdija Hasanović, obojica profesori na FIN-a u Sarajevu. Riječ je o djelu koje je prevedeno na više od 30 jezika i koje se koristi kao školski udžbenik u obrazovnim institucijama širom svijeta, uključujući i Univerzitet Al-Azhar.

Promociju knjige otvorio je Jasmin-ef Oštraković, imam džemata Čekanići Medžlis IZ-e Srebrenik, učenjem odlomka iz Kur’ana.

Moderator promocije je prisutne upoznao sa knjigom koja na najljepši način govori o svim aspektima života Poslanika a.s., i ljudska srca ispunjava ljubavlju prema njemu.

Modernom čovjeku nudi rješenja za probleme na vjerskom, sociološkom, psihološkom i ekonomskom planu, te u okviru opisanih dešavanja iz perioda Objave, u njihov epicentar postavlja upravo Poslanika a.s., stavljajući akcenat na iznimni fetanet i mudrost Najboljeg među ljudima.

U uvodnom dijelu publika je imala priliku pogledati videoprojekciju Dobro došao, ja Resulellah – snimak govora Fethullaha Gulen te se upoznati sa bitnijim detaljima iz njegove biografije.

gulen-promocija2

Nakon videoprojekcije o knjizi je prvi govorio, jedan od večerašnjih promotora, glavni imam Refik-ef Hodžić. On je naglasio uzornost Muhameda a.s. u životima muslimana, istaknuvši kako je cilj ove promocije da potakne vjernike kako bi se svojim djelima još više približili idealnom liku Muhameda a.s. Kroz ličnost Muhameda a.s. se oslikava Božija objava.

Osman Kozlić o knjizi kaže:” U vremenu moralne krize i depresije koje nagrizaju i polagano uništavaju ljudskost, ova knjiga je lijek za duše i uputa za sve one koji pameti imaju.” Promovisanje ove knjige, kako je on naglasio, ima za cilj da se zajednički osjeti toplina života, djela, riječi i postupaka Muhameda a.s.

Promotor knjige, ispred izdavačke kuće Hikmet, Mustafa Prljača, kaže da je Fethullah Gulen, svojim djelom, pored ostalog, današnjoj civilizaciji, koja se nalazi u kritičnoj situaciji želio ponuditi odgovore i izlaz iz mnogih situacija i dodaje: „Knjiga je jedna od sržnih knjiga Fethullaha Gulena i na jedan poseban način portretira ličnost i utjecaj koji je izvršio poslanik Muhammed a.s. za svoga života i koje vrši i dan danas“. „Beskrajna svjetlost - Muhamed a.s.“ je sržna knjigu M. Fethulaha Gulena u njegovom spisateljskom opusu od 60 djela. O njenoj posebnosti govorio je mr. Mustafa Prljača, on kaže da je Fethullah Gulen, svojim djelom, pored ostalog, današnjoj civilizaciji, koja se nalazi u kritičnoj situaciji želio ponuditi odgovore i izlaz iz mnogih situacija . Prema viđenju mr. Prljače ova knjiga na poseban unutrašnji način portretira Poslanika Muhameda a.s., koji predstavlja potpunost u ukupnoj ljudskoj vrsti, koji objedinjuje sve ranije poslanike. „Onaj koji slijedi Muhameda a.s. on slijedi sve Božije poslanike, Onaj ko slijedi Kur'an zapravo slijedi sve Božije objave“, kazao je Prljača. Moral, neporočnost i molitva, zajedničke su odlike Božijih poslanike i stoga su prema mišljenju mr. Prljače glavne teme Gulenove knjige. „Danas se na globalnom planu vodi antiislamska kampanja, stoga Gulen Muhameda a.s. predstavlja kao isključivu Božiju milost čovječanstvu. „U osam godina ratovanja Muhameda a.s. na obadvije strane poginulo je 1018 ljudi. To dovoljno govori koliko je Muhamed a.s. znao cijeniti ljudski život.“, istkao je Prljača. Izdavačka kuća Kalem kako je na promociji istakao urednik knjige Mustafa Prljača, do sada je štampala osam naslova od ovoga autora, i sva su naišla na izuzetno lijep prijem kod čitalačke publike. Ona zauzima posebno i počasno mjesto među tih osam knjiga, Fethullah Gülen kroz svoj rad i djelovanje stalno podstiče međureligijski i interkulturalni dijalog, nauku, demokratiju i duhovnost, a protivi se nasilju i korištenju vjere u političke svrhe. I u narednom periodu bit će nastavljeno sa štampanjem drugih naslova ovog autora.

gulen-promocija3

Odabranim ilahijama program su uljepšali članovi hora, imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik.

Na kraju, sve pohvale pripadaju organizatoru promocije – Medžlisu islamske zajednice Srebrenik, Izdavačkom centru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - El-Kalem i Izdavačkoj kući „Hikmet“ iz Sarajeva.

 

Damir-ef Babajić