A+ A A-

U Zenici promovirana knjiga "Bošnjaci nakon socijalizma"

U organizaciji Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u srijedu 26. decembra 2012. godine, u Velikoj sali Općine Zenica, promovirana je knjiga ''Bošnjaci nakon socijalizma'', autora prof. dr. Šaćira Filandre.

prom-knjige-zenica-12-2012-1

Promociji navedene knjige prethodio je sadržajan protokol posjete uvaženih univerzitetskih profesora akademika Enesa Karića i prof. dr. Šaćira Filandre Muftiluku zeničkom, u okviru kojeg su realizirane posjete vjerskim, obrazovnim i kulturnim institucijama u Gradu Zenici.

Uvaženi profesori Karić i Filandra bili su predavači na stručnom seminaru za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica, na kojem je tretirano pitanje bošnjačkog identiteta i predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Nakon seminara za imame, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i profesori Karić i Filandra posjetili su Univerzitet u Zenici, gdje su se susreli sa rektorom prof. dr. Sabahudinom Ekinovićem, Islamski pedagoški fakultet u Zenici gdje je domaćin bio dekan prof. dr. Zuhdija Adilović i Opću biblioteku u Zenici koju je predstavio direktor gosp. Midhat Kasap.

Promociji navedene knjige prethodio je i sastanak u Uredu muftije zeničkog, na kojem je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović ugledne goste upoznao sa aktivnostima i projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog.

Knjigu ''Bošnjaci nakon socijalizma'' koja govori o bošnjačkom identitetu u postjugoslovenskom dobu zeničkoj publici predstavili su akademik Enes Karić i autor prof. dr. Šaćir Filandra, a moderator promocije bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica.

Na promociji je istaknuto da knjiga ''Bošnjaci nakon socijalizma'' tretira najnoviju fazu razvoja Bošnjaka u okviru razvoja države BiH, te predstavlja potvrdu da se u vremenu nakon Drugog svjetskog rata intelektualni svijet u kontinuitetu bavi nacionalnim pitanjem.

Također, istaknuto je da autor u ovoj knjizi posebnu pažnju posvećuje identifikacijskim elementima, prije svega, kulturi, religiji i politici, kao i da je knjiga ''Bošnjaci nakon socijalizma'' otvoreno štivo za suočavanje različitih mišljenja.

  • 0101