Promo banner

A+ A A-

Održana osnivačka skupština džema'ata Buzet

buzet-osnivanje

Ove subote, 22. 12. 2012. / 9. 2. 1434., u Buzetu, gradu na sjeveru Istre, upriličena je velika svečanost. Nije to bila svečanost koja će brojem sudionika biti posebno izdvojena, niti je bio prisutan nezapamćeno veliki broj visokih uzvanika, ali je, i bez navedenog, bila svečanost iznimne veličine, težine, i u svakom smislu povijesna za Buzet, za Istru i za Hrvatsku. Navedenog dana održana je osnivačka skupština džema'ata Buzet. Prvi put je to da se muslimani u ovom gradu institucionalno organiziraju i da će zaživjeti Islamska zajednica i u ovome gradu. Posebnost ove skupštine je činjenica da je to prva osnivačka skupština nekog džema'ata koja je održana u nekoj gradskoj vijećnici. Grad Buzet na čelu s gradonačelnikom g. Valterom Flegom pokazao je još jednom, svojom podrškom i pokroviteljstvom, kako se gradi sredina u kojoj istinski stanuje razumijevanje, tolerancija, dijalog i različitost kultura kao i spremnost gajiti bogatstvo u različitosti.

buzet-osnivanje2
Posebno je važna, ustvari i najvažnija, odlučnost muslimana Buzeta koji su pokazali izrazito visok stupanj svjesnosti o sebi i svom vjerskom identitetu kao i potrebi da se zajednički i organizirano pobrinu za bolje uvijete za svoj razvoj u budućnosti. Predvođeni glavnim imamom Medžlisa Umag (komu i pripada džema'at) Elvedin ef. Posavljakom i Muhamedom Muratagićem, muslimani Buzeta su se uspjeli okupiti, organizirati, te svojim djelovanjem osigurati uvijete za osnivanje džema'ata. Osnivačkoj skupštini je, pored muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, predsjednika Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirsada Kugića, gradonačelnika Valtera Flege, glavnih imama iz Rijeke Hajrudin ef. Mujkanovića i Umaga Elvedin ef. Posavljaka, imama iz Pule Omer ef. Omanovića i šefa Kabineta muftije i tajnika Mešihata mr. Nermina ef. Botonjića te predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Umag Zaima Tutmića prisustvovalo i 46 Buzećana.

buzet-osnivanje3

Prisutnima se obratio gradonačelnik Valter Flego koji je istaknuo i želju za zajedničkom izgradnjom bolje zajedničke budućnosti temeljene na razumijevanju, toleranciji i međusobnom uvažavanju. Nakon obraćanja gradonačelnika predloženi su kandidati povjerenstva koje će se brinuti o potrebama džema'ata do redovnih izbora. U povjerenstvo su jednoglasno izabrani: Muhamed Muratagić, Ferid Mačković, Halid Hodžić, Ramadan Ferati i Elvedin ef. Posavljak. Nakon glasanja prisutnima se obratio muftija koji je u svom obraćanju istaknuo da se muslimani u zajednici okupljaju iz ljubavi prema Uzvišenom Stvoritelju te da je najjače vezivno tkivo upravo duhovnost koju svaki vjernik gaji u svom srcu i duši. Muftija je kazao i da jaka svijest o Bogu i bespogovorna sigurnost u Njegovo postojanje kao i pridržavanje Njegovih odredbi brišu sve ostale razlike među ljudima, osim one koje se odnose na stupanj bogobojaznosti. Tako je primjerice bilo i u doba poslanika Muhammeda a.s. gdje je ljubav prema Uzvišenom izbrisala razliku između jednog od najbogatijih Ebu Bekra i jednog od najsiromašnijih Bilala Habešije. Potom je muftija objasnio kako djeluje Islamska zajednica, njeno ustrojstvo kao i sljedeće korake u organiziranju džema'ata. Uz čestitku, na kraju, poželio je svima svaki hajr i Božju nagradu za ovaj hairli pothvat.
Skupština je završila dovom koju je proučio glavni imam u Rijeci Hajrudin ef. Mujkanović. Potom su se prisutni počastili delicijama koje su vrijedne muslimanke Buzeta pripremile za ovu prigodu.

(www.islamska-zajednica.hr)