Promo banner

A+ A A-

Obilježena trogodišnjica rada Bošnjačke kulturne zajednice

U sali Islamskog kulturnog centra „Altun alem“ 21. 12. 2012. godine održan je okrugli sto „Uloga BKZ-a u emancipaciji društva“, u čast obilježavanja tri godie od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice.

god-bkz-2012-1

Uvodničari na tribini bili su predsjednici BKZ-a u Sandžaku/Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji: Jahja Fehratović, Hazbija Kalač i Džemil Bektović.

Fehratović je video prezentacijom predstavio rad BKZ-a od osnivanja 22. 12. 2012. godine pa do danas, navodeći i planove za budući period.

Kalač je također u kratkim crtama govorio o sprovedenim aktivnostima i projektima BKZ-a u Crnoj Gori, ali je svoje izlaganje uglavnom posvetio značaju BKZ-a od osnivanja do danas na polju podizanja i oslobađanja bošnjačke svijesti o sopstvenoj kulturi, vjeri, naciji, jeziku, obilježjima i dr.

god-bkz-2012-2

Bektović je govorio o dosadašnjim aktivnostima na polju umrežavanja, tj. integrisanja drugih Bošnjačkih nevladinih organizacija u BKZ u Makedoniji, na kojem rukovodstvo u Makedoniji radi, kao i značajnom učešću u svakodnevnom društveno-političkom životu.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je veoma konstruktivna diskusija o daljim aktivnostima i pravcu djelovanja Bošnjačke kulturne zajednice, u kojoj su značajna izlaganja imali mr. Rejhan Kurtović, dr. Šefket Krcić, dr. Remzija Kadrić, prof. Zehnija Bulić, dr. Mustafa Fetić, Zejto Rastoder i dr.

(www.islamskazajednica.org