Promo banner

A+ A A-

Poruka Međureligijskog vijeća BiH

mrv-bih-ilustracija"Budimo ljudi kakve nas je Bog stvorio, budimo jedni drugima bliski. Krenimo putem mira, istine, napretka i blagostanja. Molimo se Bogu da svim vjernicima i građanima BiH podari mira, zdravlja i blagodati dostojne čovjeka u 2013. godini", kaže se u novogodišnjoj poruci Međureligijskog vijeća BiH (MRV).

"Osjećajući sve nevolje našeg društva, kao vjerski poglavari ne možemo biti ravnodušni na socijalne probleme i nevolje koji su, nažalost, naša svakodnevica“, navode Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik MRV-a, Husejin Smajić, muftija sarajevski, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Izražavaju nadu da će BiH ući u bolje i ljepše dane evropske budućnosti i stabilnosti.

Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovine tokom 15-godišnjeg rada realiziralo je brojne projekte u funkciji razvoju građanskog društva, a sve ove godine rada opstalo je „zahvaljujući vjeri u Boga i u bolje danas i sutra“.

"Posijano" je dobro sjeme u međureligijskom dijalogu - osnovano je pet odbora za međureligijsku saradnju, ostvaruje se saradnja s brojnim vjerskim službenicima, mladim teolozima, profesorima, ženama vjernicama, mladima, vjeroučiteljima.

Poslije zauzimanja MRV-a na praćenju napada na vjerske objekte broj napada smanjen je za čak 50 posto, kaže se u poruci povodom Nove godine.

(FENA)