Promo banner

A+ A A-

Predat zahtjev za formiranje općine Vitomirica

vitomiricaMinistarstvu za lokalnu samoupravu u Vladi Republike Kosovo predat je zahtjev za formiranje nove općine u Republici Kosovo - Vitomirica. Zahtjev je ispred bošnjačke zajednice predao Husnija Bešković, zamjenik ministra za povratak i zajednice i predsjednik Nove bošnjačke stranke.

Ovo je prvi zvanični zahtjev za općinu Vitomirica poslije proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo, na osnovu obaveze predviđenih po Zakonu o općinskim granicama. Zakon je usvojen u paketu sa setom zakona odmah nakon izglasavanja novog Ustava Kosova, po Planu Martija Ahtisarija.

Zamjenik ministra za dijasporu u Vladi Republike Kosovo Ćerim Bajrami, koji je od početka upoznat sa pripremom ovog zahtjeva, kaže da svi koji prate problematiku oko decentralizacije na Kosovu znaju da među desetak, nedavno i u medijima publiciranih, novih zahtjeva za općine, nije bilo ni spomena da je predat zahtjev i za Vitomiricu i da nijedno ranije političko traženje nije bilo ni evidentirano po novom zakonodavstvu od poslije 2008. godine.

"Ovaj zahtjev je na osnovu inicijative od prošle godine zajedničko djelo nas većinskih predstavnika u Parlamentu i Vladi iz Koalicije Vakat, ispred bošnjačke zajednice, na osnovu obećanja koje smo dali našem narodu, glasačima, našoj dijaspori, i na osnovu konsultacija s proljeća ove godine u Vitomirici, kojom prilikom je, nažalost, pokušano i ometanje tog skupa. Platforma zahtjeva je, na naše traženje, pripremljena u advokatskoj kancelariji Birgaipa Maznikara, Bošnjaka iz Prizrena, a njegovo detaljisanje za Vitomiricu su doradili bošnjački pravni i ekonomski stručnjaci iz Peći, na našu molbu.

U međuvremenu se odustalo od obećane jedinstvene predaje zahtjeva za sve tri bošnjačke općine, zbog nekih nastalih prepreka, a najbitnija je ona oko zahtjeva za općinu Dragaš (gorski dio), pa je to ostavljeno u nadležnost tamošnjim bošnjačkim i goranskim političkim predstavnicima u institucijama vlasti Kosova da dogovore najbolji modus zajedničkog traženja, uzimajući u obzir da, poslije zadnjeg popisa, Bošnjaci više ne čine većinu stanovništva u Gori, već nju sada sačinjavaju oni koji su se deklarisali Goran(c)ima, dok su se ranije, kao što se zna, i oni izjašnjavali kao Muslimani.

Ćerim Bajrami kaže da će u narednom periodu biti predat novi dokument Ministarstvu za lokalnu samoupravu u Prištini.

"U tom dokumentu će se, od strane većinskih predstavnika u Parlamentu i Vladi Kosova, potpisima podržati predat zahtjev za opštinu Vitomirica, dati, također, dodatni politički legitimitet većinskih predstavnika zahtjevu za općinu Rečane, jer je on predat samo ispred jedne mjesne zajednice u Župi, a u toj regiji ima najmanje još tri, te će taj zahtjev biti samo dopunjen sa još nekoliko neophodnih elemenata. Za oba zahtjeva će biti zatraženo da se što prije krene s njihovim daljnjim procesuiranjem, te izradom studija izvodljivosti, odnosno nastavak rada na započetoj studiji izvodljivosti za općinu Rečane.

U međuvremenu će svakako biti produžen mogući pritisak i u Parlamentu i lobiranje po parlamentarnim grupama i strankama, traženje podrške kod predstavnika međunarodne zajednice, animiranje javnosti...

Bajrami poziva sve Bošnjake u dijaspori, s obzirom na njihovo izraženo interesovanje, da ovaj zahtjev podrže, jer on nije zahtjev za općinu samo za članove jedne političke opcije, već za sve Bošnjake i za sve građane Vitomirice.

"Bilo bi poželjno da prestane politikantstvo i da sve političke i NVO opcije, koje tvrde da predstavljaju Bošnjake, bez obzira na međusobna (ne)slaganje, podrže i ovaj predat zahtjev za Vitomiricu, uzimajući u obzir da je do sada, barem verbalno, kod svih postojala izražena volja da se, pogotovo u zadnjih godinu-dvije, govori o decentralizaciji naših općina i da se to traži od institucija vlasti na Kosovu", ističe Bajrami.

On naglašava da niko nikoga ne brani, kao što ga nije branio ni u ovih par godina da podnese zahtjev, da dalje intenzivira traženje, ali i da nešto konkretno (u)radi, te da nastavi da lobira gdje god može da se procedura dobijanja bošnjačkih općina ubrza.

"Potrebno je, na primjer, da se konkretno poradi kod predstavnika većinskog albanskog naroda u Peći i Vitomirici, da bi se otklonili stereotipi i eventualno protivljenje decentralizaciji općine Vitomirica", zaključio je Ćerim Bajrami.

Predajom zahtjeva za općinu Vitomirica učinjen je prvi neophodan sistematski korak, sada predstoje slijedeći.

(www.bosnjaci.net)