A+ A A-

Sergija za džamiju u Ljubinju

ljubinjeRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 8. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 12. novembra 2012. godine je donio zaključak da se oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore za ukupljanje priloga u svrhu obnove porušene džamije u Ljubinju, Medžlis Islamske zajednice Stolac.

- U nastojanju da se ne zaboravi i ne izgubi trag bilo kojeg objekta Islamske zajednice koji je porušen u vremenu agresije, uložili smo sve svoje kapacitete na iznalaženju načina kako bi se isti obnovili, a posebno džamije. Pored brojnih poteškoća, hvala Allahu, zajedno sa našim džematima i medžlisima uspjeli smo u značajnoj mjeri, barem kada je riječ o obnovi džamija i mesdžida. Na području Muftijstva mostarskog jedina općina na čijem području nije još uvijek obnovljena niti jedna džamija jeste općina Ljubinje. Kao da se sudbina ponavlja!? Prva džamija u Ljubinju podignuta je sredstvima Mustafage Ljubinca 1592. godine. Bila je građena od tesanog kamena i bila je pokrivena četverostrešnim krovom pod pločom. Džamija je proživljavala sudbinu svojih džematlija. Srušena je za vrijeme Drugog svjetskog rata a obnovljena je tek 1986. godine. Džamija je bila aktivna nekih pet godina, do početka agresije 1992. godine kada je ponovo srušena.

Od davno proklamovanog opredjeljenja Rijaseta Islamske zajednice da se obnovi svaka džamija i mesdžid gdje god da su bili ne odustajemo. Do sada su izvršene neophodne pripreme za obnovu džamije u Ljubinju. Dobijene su neophodne dozvole, a lokalitet džamije je ograđen i očišćen, te su urađeni temelji objekta džamije i munare.

Iskreno se nadamo da ćete imati razumijevanja za ovaj važan projekat u očuvanju islamskog identiteta na ovim prostorima, da ćete se odazvati našem pozivu i svojim prilozima, kaže se u apelu muftije mostarskog.       

Hatibi na području IZ-e u BiH i dijaspori će u petak, 15. safera 1434., odnosno 28. decembra 2012. godine, putem sergije organizirati prikupljanje priloga za obnovu porušene džamije u Ljubinju, Medžlis IZ-e Stolac.