Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog

Redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog održana je 18. 12. 2012. godine u Tuzli.

Sjednicom je prvi put predsjedavao mr. Vahid Fazlović, muftija tuzlanski u novom mandatnom periodu.

On je na početku istakao da je ispunjen zahvalnošću dosadašnjem muftiji Husein-ef. Kavazoviću, koji je svojim radom uspješno obilježio dvije decenije Muftijstva u periodu njegova obnovljenog rada. U svome izlaganju muftija Fazlović je naglasio da će mu biti čast raditi s ulemom na ovome području.

Savjet MuftijeTuzlanskog1

Glavni imami dvadeset i tri medžlisa s područja ovoga Muftijstva čestitali su muftiji Fazloviću na preuzimanju ove časne funkcije. Istovremeno su istakli da je izbor dosadašnjeg muftije Husein-ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH veliko priznanje za sve njih, kao i za institucije Zajednice na ovome području.

Tokom zasjedanja, razmatrano je više pitanja. Najviše pažnje je izazvala rasprava o utvrđivanju okvira za izradu plana rada za 2013. godinu, kojim se nastoji što preciznije planirati rad ustanova Islamske zajednice u BiH na području ovoga Muftijstva.

 U okviru dnevnog reda je razmatrano i pitanje popisa stanovništva u 2013. godini i obaveza koje u tom smislu stoje pred muslimanima.

 Razmotreni su i detalji plana realizacije dana podrške muslimana Behram-begovoj medresi, koji se realiziraju tokom decembra svake godine.

Članovi Savjeta Muftije tuzlanskog su usvojili i informacije i izvještaje o realizacijama akcija: pomoć muslimanima Rijeke (Hrvatska) za izgradnju islamskog centra, podrška funkcioniranju Medžlisa IZ-e Srebrenica i prikupljanje kurbanskog mesa za Narodnu kuhinju „Imaret“ u Tuzli. Sve ove akcije su ocijenjene kao uspješne, ističe se u informaciji sa sjednice Savjeta Muftijstva tuzlanskog.