Promo banner

A+ A A-

Susreti Bošnjaka u Švedskoj

Pet bošnjačkih džemata: Boros, Surte, Geteborg Ševde i Trolhetan su prije nekoliko godina formirali udruženje pod nazivom Bosanski kulturni centar (BKC), što se pokazalo kao jako dobar potez. U sklopu svojih aktivnosti održali su protekli vikend u Geteborgu kviz za polaznike mektebske pouke, koji je veoma dobro osmislio i vodio imam iz džemata Geteborg Sejdalija ef. Huskić.

kviz-djeca-sved-12-2012

 

Na pitanja su odgovarala djeca iz svih pet džemata formirani u grupice, a ponekad su odgovori na veoma teška pitanja izazvali spontani aplauz publike. Najyanimljivije pitanje je bilo: - ko je čovjekov nejvaći neprijatelj, a između četiri opcije, četnik, šejtan, vanzemaljac i duhovi, djeca su uglas povikala - četniiiik. Pravi odgovor je bio šejtan ali su djeca svojim odgovorom natjerala u grohotan smijeh sve prisutne.

Prisutnima se prije početka kviza obratio predsjednik BKC Smajo ef. Šahat, zatim je jedan odlomak iz Kur'ana proučio dječak Admir Vižlin.

Prije samog kviza jedno nadahnuto predavanje je održao ef. Huskić.

Nakon kviza na kojem su svi pokazali zavidno znanje, a minimalnu pobjedu odnijela grupa iz džemata Boros, uslijedila je pauza za ručak, kojeg su za sve prisutne pripremili džematlije iz Surti koji je bio domaćin susreta. Svi učesnici kviza dobili su vrijeme nagrade i diplome.

Nakon pauze svi prisutni su prisustvovali promociji dokumentarnog filma Genocid u Prijedoru, autora Semira Lokmića. 

M. Mahmutović