A+ A A-

Premijer Nikšić obećao pomoć Islamskoj zajednici u Banjoj Luci

mu-ba-pr-ni-2012Federalni premijer Nermin Nikšić sinoć (17.12) je obavio razgovor s predsjednikom Vlade RS-a Aleksandrom Džombićem i banjalučkim gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem kako bi se, kod izrade Regulacionog plana, izvršila izmjena i planirala izgradnja islamskog centra za potrebe Banjalučkog muftijstva.

Nikšić je, nakon razgovora s muftijom banjalučkim Edhemom Čamdžićem, podsjetio da Islamska zajednica Banja Luka ima zemljište za taj objekat i stoga očekuje i da sve druge dozvole budu osigurane na vrijeme i korak po korak i sredstva za tu investiciju.

-Razgovarali smo i o konkretnim vidovima pomoći, koje je Federalna vlada, već trebalo da učini. Naišli smo na jednu situaciju o kojoj smo imali različite informacije, koje ćemo sutra, čim dođemo provjeriti, kako bi vidjeli šta se desilo s jednim grantom Federalne vlade, koji je trebao da ide prema džamiji Ferhadiji u Banjoj Luci, rekao je Nikšić u izjavi novinarima.

On je dodao da, ukoliko taj dug postoji, bit će i riješen.

Federalni premijer je naglasio i da smatra da je puno potrebnije pokazati osjećaj prema Islamskoj zajednici u Banjoj Luci, kao i prema katoličkoj i pravoslavnoj zajednici u Sarajevu.

- Neka se niko ne ljuti, ali cijenim da je bilo potrebnije iskazati i izraziti tu podršku, a i u narednom periodu ćemo prema tom pitanju imati poseban odnos, dodao je Nermin Nikšić.

Ističući da je ovo njegova prva posjeta Banjalučkom muftijstvu, naglasio je da će u narednom periodu njegove posjete biti svaki put kada bude dolazio u Banju Luku.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić kaže da je zamolio federalnog premijera da Vlada FBiH finansijki pomogne oko završetka radova na džamiji Ferhadiji te kod vlasti RS-a intervenira kako bi Banjalučko muftijstvo dobilo urbanističku saglasnost za izgradnju islamskog centra, odnosno medrese, na čemu, kaže, insistiraju kod nadležnih banjalučkih vlasti već pet-šest godina.

Muftijstvo banjalučko za taj projekat ima svoje zemljište, ali nemaju prostor u kojem bi se mogli održavati naučni skupovi, bajramaski koncert i slične aktivnosti.

-Druge vjerske zajednice imaju takve svoje prostore, podsjetio je efendija Čamdžić i dodao da katolička i pravoslavna crkva imaju i svoje školske objekte, za razliku od Banjalučkog muftijstva koje jedino na tom prostoru nema svoju školu, odnosno medresu.

Čamdžić je dodao da je od federalnog premijera i ministra Damira Mašića, koji je također s Nerminom Nikšićem razgovarao večeras u Banjoj Luci s muftijom Čamdžićem, zatražio i pomoć da se i za bošnjačku djecu na tom prostoru omogući da uče bosanski jezik, budući da jedan veći broj njih nema nacionalnu grupu predmeta.

Od Mašića je zatražio da o tome razgovora s ministrom prosvjete RS-a Antonom Kasipovićem.

(www.avaz.ba)