A+ A A-

Des Moines: Svečano otvorenje turbeta na mezarju "Es-Selam“

Dana 08. decembra 2012. godine upriličena je svečanost u povodu otvorenja turbeta na mezarju ,, Es-Selam“ Islamskog i Kulturnog Centra ,, Bošnjak“ u Des Moinesu država Ajova. 

Dobri Bošnjaci IKC-Bošnjak su 2009. godine svojim donacijama koje su uvakufili uspostavili mezarje, čiji je osnovni cilj jačanje institucije džemata i zaštita islamskih principa. 

Mezarje ,, Es-Selam“ je otvoreno 2010. godine, a 2011. godine započelo se sa izgradnjom turbeta kao simbola mezarja i uređivanja musalle za klanjanje dženaze-namaz. 

Mezarje ,,Es-Selam“ ukupno ima 120 dunuma zemlje i sve naše aktivnosti su usmjerene da muslimani na ovim prostorima dobiju što efikasniju uslugu, a samim tim i da se harem mezarja zaštiti od bilo kakvog skrnavljenja i aktivnosti koje su u suprotnosti sa Islamskim pravilima ponašanja prilikom dženaze, posjete mezarja, kao i ostalih aktivnosti koje su vezane za mezarja. 

mezarje-sad-12-2012-1

Program je počeo sa podne namazom nakon čega se zajednički zijaretilo mezarje, kako bi se postavio alem na turbe i proučila dova na temelje za gasulhanu. 

Nakon ovog prvog dijela programa, zajedno sa našim musafirima smo se vratili u džamiju kako bi se ugrijali uz kahvu, zatim smo klanjali akšam namaz i proučili Tevhid šehidima BiH. 

Poslije proučenog Tevhida upriličena je i donatorska akcija za završetak radova na gasulahni, na kojoj je sakupljeno $53.000.00. 

Naš nijet je da do proljeća 2013. godine završimo gasulhanu i stavimo je u funkciju, a nakon toga želja nam je da izgradimo i nekoliko fudbalskih terena za našu omladinu, kako bi se mogli sastajati i imati svoj teren na kome mogu trenirati. 

Šta reći kada je u pitanju ova svečanost, ono što je bilo upečatljivo je lica koja su osjetila toplinu i ljubav prema svojoj vjeri, i da su ljubomorno prihvatili se nošenja bajraka time pokazujući koliko vole svoju vjeru i koliko vole Islam i svoju domovinu iz koje su došli. 

Ujedno koliko je nama poznato, ovo je i prvo turbe i prva gasulhana na području Sjeverne Amerike, a svakako i mezarje koje svojim pravilima o ponašanju daje upečatljivu sliku ljepote Islama. 

Pored turbeta na mezarju, osigurali smo da naši umrli dobiju nišane koji svojim stilom i dizajnom oslikavaju islamsku duhovnost. 

Svečanosti na otvaranju turbeta i dove na temelje za gasulhanu prisustvovali su: 

- Imam iz džemata Minneapolis Muaz ef. Sinanović; 

- Imam iz Džemata ,, Ezan“ Nijaz ef. Valjevčić; 

- Imam iz Džemata Waterloo h. Sulejman ef. Čaušević; i 

- Imam iz Džemata St. Louis h. Enver ef. Kunić.

Pored Imama ovoj svečanosti prisustvovali su mnogobrojne džematlije iz gradova Minneapolis, Waterloo, Lincoln, St. Louis, Kansas City.

(www.iabna.org)

 

  • 0101