A+ A A-

Tešanj: Svečana akademija povodom 100 godina Ilmijje

U ponedjeljak, 10.12.2012. godine svečanom akademijom u Tešnju okončan je program obilježavanja 100 godina Ilmijje u Bosni i Hercegovini, za područje OO Ilmijje i Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

tesanj-100-g-il-2012-1

Akademiju su organizirali OO Ilmijje i Medžlis IZ Tešanj u Sportsko-rekreacionom centru u Tešnju u 19,00 sati. Ovom akademijom ujedno je obilježen i općinski praznik „10. decembar – Dan grada Tešnja“ (u povodu 453 godine utemeljenja vakufa Gazi Ferhad-bega u Tešnju), zbog čega je Općina Tešanj bila pokrovitelj ove akademije, a brojni drugi subjekti njeni sponzori.    

Na početku akademije, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, emitiran je isječak iz dokumentarnog filma « Imami Šehidi », potom su se prisutnima prigodno obratili i o ovom udruženju govorili predsjednik Udruženja Ilmijje BiH Mensur ef. Pašalić i domaćin predsjednik OO Ilmijje Tešanj Mustafa ef., Balić, a jubilej 100 godina čestitali: Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić, a telegramom zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

Ilahije su izvela tri tešanjska hora:  Hor Medžlisa IZ Tešanj, Avdipaša i Omladinski ansambl Tešanj.

Muftija zenički u svom obraćanju, između ostalog, osvrnuo se na lik imama, a posebno je naglasio potrebu da se na predstojećem popisu izjašnjavamo kao Bošnjaci, koji govore Bosanski jezik, i kojima je vjera islam. 

Na kraju programa, zahvalnice najzaslužnijim za doprinos u radu i afirmaciji OO Ilmijje Tešanj uručio je  predsjednik OU Ilmijje Mustafa ef. Balić. Zahvalnice su uručene : muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću, glavnom imamu mr. Fuad ef. Omerbašiću, predsjedniku IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudinu Kruški, posthumno predsjedniku OO Ilmijje Tešanj sa najdužim mandatom hfz. Muharem ef. Ljevakoviću, predsjedniku IO Medžlisa IZ Tešanj sa najdužim mandatom hadži Osmanu Jašiću i hadži Fuadu Šišiću, bivšem načelniku Općine Tešanj.

  • 0101