A+ A A-

Aktivnosti zeničkog muftije

U Žepču održana promocija knjige ''Beskrajna svjetlost - Muhammed, a. s.''

U srijedu, 5. decembra, u sali Doma kulture u Žepču održana je promocija knjige “Beskrajna svjetlost – Muhammed, a. s.''” autora Fethullaha Gulena. Promociju je organizirao Medžlis Islamske zajednice Žepče u saradnji sa izdavačkom kućom Hikmet iz Sarajeva.

 mu-ze-akt-prom-zep-12-2012-1

Promotori knjige, koja na najljepši način govori o svim aspektima života poslanika Muhammeda, s.a.v.s., bili su muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, mr. Mustafa Prljača i Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Žepče. Svaki od promotora je na sebi svojstven način govorio o Fethullahu Gulenu i samom djelu.

mu-ze-akt-prom-zep-12-2012-2

Muftija zenički u svom izlaganju, između ostaloga, istakao je: ''Muslimani u Bosni i Hercegovini mogu biti ponosni i zadovoljni što zahvaljujući zahmetu ali i hizmetu autora Fethullaha Gulena i prevodioca njegovog djela Seada Ibrića imaju pred sobom ovu siru Poslanika Muhammeda, a.s. koja je pisana lijepim, harmoničnim i lahkim jezikom. Također, dovolite mi da čestitke uputim i izdavačima ovoga djela Izdavačkom centru ''El-Kalem'' i Društvu za izdavaštvo i trgovinu ''Hikmet'', a posebno gosp. Mehmetu Karsliju.''

Posjeta maglajskim mektebima

U subotu 08. decembra 2012. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnog imama Izudin ef. Kruške i sekretara Edin ef. Kavazovića, posjetio je mektebe na području Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Tom prilikom muftija zenički posjetio je mektebe džemata Kosova, Moševac, Misurići, Fazli-pašina džamija i Jusuf-pašina (Kuršumlija) džamija u Maglaju.

Posjeta mektebima na području Medžlisa Islamske zajednice Maglaj realizirana je u okviru redovnih aktivnosti muftije zeničkog, a imala je za cilj upoznavanje sa stanjem mektebske nastave, upoznavanje sa načinom rada muallima, pružanje podrške muallimima u njihovom radu i poboljšanje kreativnosti muallima koja je neophodna za uspjeh u mektebskoj nastavi.

Nakon obilaska mektebske nastave, muftija zenički posjetio je Jusuf-pašinu (Kuršumlija) džamiju u Maglaju, na kojoj se izvode restauratorsko-konzervatorski radovi na zaštiti ove džamije. Glavni imam Izudin ef. Kruško upoznao je muftiju sa dinamikom izvođenja radova, ističući da se trenutno radi na enterijeru džamije.

  • 0101