A+ A A-

Konstituisan novi saziv Sabora Islamske zajednice u Srbiji

Nakon podnošenja Izvještaja Centralne izborne komisije o sprovođenju izbora u Islamskoj zajednici i verifikacije novoizabranih članova Sabora, pristupilo se izboru rukovodstva najvišeg zakonodavnog i predstavničkog organa Islamske zajednice.

sjed-sab-mes-srb-12-2012-1

Za predsjednika Sabora izabran je Enes ef. Svraka – glavni imam iz Priboja, a za potpredsjednike: Mehmet ef. Sahiti iz Prešava, dr Smajo Serhatlić iz Beograda i Ruždija Radončić iz Gusinja. Za sekretara Sabora izabran je diplomirani pravnik Omer ef. Đondić iz Tutina.

Sve odluke Sabora donešene su jednoglasno.

Nakon izbora rukovodstva, sabornicima se obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić istakavši da je efikasno sprovođenje cjelokupnog izbornog postupka, kao i izbor rukovodstva Sabora potvrdio kvalitet, zrelost i stabilnost Islamske zajednice. Muftija je tom prilikom takođe naglasio da će nakon odbrane Islamske zajednice nastupiti period stabilizacije u kome će obaveza predvodnika i imama biti rad na kvalitetu u nošenju emaneta i misiji džamija i ustanova Islamske zajednice. Odbranu jedinstva Islamske zajednice obilježila je odlučnost po kur’anskom principu El-Furkan – rastavljač istine od neistine, što je bilo presudno u zaustavljanju neprijateljskih programa – istakao je Muftija Zukorlić.

(www.islamskazajednica.org)

sjed-sab-mes-srb-12-2012-2