A+ A A-

Primjer međureligijske saradnje i dijaloga u Bosanskoj Gradišci

Da je međureligijska saradnja u Bos. Gradišci na visokom nivou i uvažavanju pokazalo se i iz primjera u ovoj sredini. Česte su i gotovo redovne posjete predstavnika vjerskih službenika u Bos. Gradišci te njihovo  zajedničko prisustvo na raznim kulturnim manifestacijama a koje imaju za cilj promoviranje zajedničkog suživota i dijaloga  na ovim prostorima. Za razliku od ranijeg perioda kada ovakvih primjera gotovo i nije bilo, može se zaključiti da je sadašnje stanje na zavidnom nivou. Ovdje se mora istaći primjer arhijerejskog protonamjesnika gradiškog gospodina Mirka Milisavića kada je na svečanom otvorenju džamije Tekija uručio Medžlisu i džematu Tekija donaciju od 500 eura u znak podrške obnove vjerskih objekata u ovom gradu. Ovaj primjer  je naišao na brojna odobravanja građana Bos. Gradiške a Medžlis to zna cijeniti i nadanja su da će se pokazati na sličan način.

med-rel-sar-bg-12-2012-1

 

Jedan u nizu projekata međureligijskog dijaloga je i ovaj koji valja istaći a koji se desio u proteklom periodu. Inače,  jedan stranački vijećnik, a koji je želio da bude anoniman za ovu priliku iz grada Cuga iz Švicarske na jedinstven način želio je da pomogne međureligijskom dijalogu u Bos. Gradišci. Tako je obezbijedio znatna materijalna sredstva u svrhu dalje realizacije međureligijskog dijaloga u ovome gradu. Iz fonda kojeg je uručio za ove potrebe, i to, svim vjerskim zajednicama u Bos. Gradišci obezbijeđene su stipendije za po jednog studenta iz sva tri konstitutivna naroda. Zatim su donirana određena  sredstva za pomoć bolesnima i ugroženima u ovome gradu. Isto tako, predstavnici vjerskih zajednica zajedno su posjetili bolesne i uručili im ova sredstva.

med-rel-sar-bg-12-2012-3Kao završni projekat ovog dijela međureligijskog dijaloga,  predstavnici vjerskih zajednica su zajedno u društvu učenika i omladine 24. novembra 2012. godine izveli jednodnevni izlet posjetom glavnom gradu Bosne i Hercegovine i obišli Sarajevo. U obilasku grada posjetili su Gazi-husrev begovu džamiju u Sarajevu, Katedralu i Sabornu crkvu. Na licima svih prisutnih osjetilo se veliko zadovoljstvo što prisustvuju i sudjeluju u promoviranju međureligijskog dijaloga i suživota. Naime, u ovaj projekat se uključila i ovdašnja lokalna vlast gdje je osigurala sredstva za jednodnevni izlet.

Koordinator ovog međureligijskog dijaloga  bio je  Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška na čelu sa glavnim imamom Zejnil ef. Latifovićem. Bitno je istaći i angažman ostalih predstavnika vjerskih zajednica, i to, arhijerejskog protonamjesnika gradiškog Mirka Milisavića i župnika vlč. Pere Čolića. Opština Gradiška pozdravlja ovakve inicijative, kao i financijski pomogne što se vidi iz ovog primjera.

Ovaj vid saradnje vjerskih zajednica i dalje će se nastaviti i time ukazivati na nužnost međureligijskog dijaloga.

Rekić Senad

med-rel-sar-bg-12-2012-2