A+ A A-

MIZ Bugojno i Vakufska direkcija – zajedno na putu dobra

Nakon vrlo uspješnog, poticajnog i inspirativnog seminara, na temu zasada oraha, organiziranog od strane Vakufske direkcije i Muftijstva Travnik, sa riječi se prešlo i na djelo. Na tragu dogovora Medžlisa IZ Bugojno i Vakufske direkcije u Bugojnu je pokrenuta akcija uređenja i kultiviranja vakufskih parcela, čime se ide korak naprijed, nakon evidentiranja i uknjižbe vakufske imovine.

Medžlis IZ Bugojno je odabrao dvije parcele, jednu veličine četiri dunuma koja se nalazi u džematu Poriče, a drugu veličine dva dunuma koja se nalazi u džematu Odžak. U dogovoru sa navedenim džematima izvršeni su pripremni radovi, markiranje granica, čišćenje parcela, kopanje rupa, đubrenje, ograđivanje parcela betonskim stubovima i žicom, zasađivanje sadnog materijala, obezbjeđenje zaštitnih mreža,i kompletiranje dokumentacije.

miz-bug-akt-vd-12-2012-1

Džemat Poriče na čelu sa agilnim imamom Fuad ef. Bišićem, angažirao je džematlije, posebno mektebsku populaciju da i praktično pokažu i nauče ljubav prema vakufu, te su svojim radom doprinijeli uspješnosti ovog hairli posla.

Pored zasada oraha, koga je obezbijedila Vakufska direkcija Sarajevo, na čemu im zahvaljujemo, a posebno na poticaju, Medžlis je iz sopstvenih sredstava obezbijedio i paletu različitog sadnog materijala (jabuka, kruška, šljiva i trešnja) koje je zasađen na spomenutim parcelama.

Ovaj posao je početak, vrlo ozbiljne i intenzivne brige Medžlisa Bugojno, za vakufsku imovinu. Uz ovaj projekat na području MIZ Bugojno u toku su još projekti na unapređenju vakufa; dogradnja zgrade Medžlisa ( sa novih 270 kvadratnih metara za iznajmljivanje), uređenje parcele izletišta za edukativni centar u prirodi (14 dunuma), zasad 120 dunuma vakufske zemlje sadnicama smrče i jele, iznalaženje donatora za poslovni vakufski centar pri džamiji Sultan Ahmed itd.

Svakako, svi ovi poslovi su koordinirani sa Vakufskom direkcijom i Muftijstvom Travnik koji pružaju nesebičnu pomoć i podršku.

Vehid ef. Arnaut

miz-bug-akt-vd-12-2012-2