A+ A A-

U Sarajevu održan seminar o zekatu

U atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu jučer (05.12) je održan seminar o zekatu. Organizator seminara bio je Ured za zekat IZ, koji je ovom prilikom ugostio predstavnike Centra za prikupljanje zekata iz Kuala Lumpura, Malezija (PPZ): Hadji Mohd Raisa - generalni direktor PPZ-a, dr. Muhammeda Yamina i mr. Amrana Hazalija - šefa za međunarodne odnose PPZ-a, koji su prenijeli svoja iskustva iz akcija prikupljanja zekata u Maleziji. Također, izlaganje je imao i šef Ureda za zekat mr. Elnur Salihović s analizom prikupljanja zekata u BiH, mr. Fuad Omerbašić s osvrtom na ulogu imama u promociji obaveze zekata i mr. Haris Avdić koji je govorio o prikupljanju zekata i njegovoj distribuciji iz perspektive poslovnih ljudi.

sem-zekat-12-2012-1

 

Uvodnu riječ imao je reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović koji je, između ostaloga, rekao da zekatom vraćamo onima kojima pripada dio našeg imetka. "Misija uleme je da poziva na dobro i odvraća od zla", kazao je reisu-l-ulema objašnjavajući važnost uleme da pronalazi nove metode u širenju dobra i ispunjavanju dužnosti.

U okviru svog izlaganja mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat, ukazao je na izazove kada je riječ o akciji prikupljanja zekata:

- Nedovoljno je razvijena svijest o zekatu kao islamskom šartu. Problem je i neodgovarajuća obučenost promotora i prikupljača zekata. Također, sve je veći broj raznoraznih organizacija koje prikupljaju zekat i pokušavaju osporiti pravo IZ-e na prikupljanje. Trenutni rezultati prikupljanja zekata su relativno dobri, dok je iskorištenost potencijala zekata još uvijek slaba. Zekat na imetak i poslovanje firmi gotovo je neiskorišten, kazao je rukovodilac Ureda za zekat. 

Mr. Salihović se osvrnuo i na korake koje je u budućnosti potrebno poduzeti na unapređenju aktivnosti vezanih za prikupljanje zekata:

- Prioritet je razvijati kod muslimana odgovarajuće poimanje zekata i koristi koje on donosi za ljude, potencijalne davaoce i zajednicu. Potrebna je uspostava baze podataka davaoca zekata, te izdvajanje većih sredstava za promotivne aktivnosti i kadrovsko jačanje Ureda za zekat. Također, ostavljati određeni procenat na nivou džemata od prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra za najugroženije članove džemata i druge potrebe džemata. Pored toga potrebna je ponuda projekata za veće davaoce zekata u četiri kategorije: obrazovanje, stipendije, povratak, siromašni i ugroženi. Sa rastom prihoda potrebno je širiti listu korisnika sredstava iz Bejtu-l-mala, povećati transparentnost u raspodjeli i time povećavati zadovoljstvo davaoca zekata. Također, potrebno je omogućiti davanje zekata putem platnih lista i posebno printanih uplatnica te povećati iskorištenost potencijala zekata na poslovanje firmi.

Potrebno je i poboljšanje unutarnje discipline svih pojedinaca, organa i institucija Islamske zajednice u BiH u poštovanju pravila propisanih u normativnim aktima Islamske zajednice u BiH, vezanih za zekat, posebno poštovanje Pravilnika o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u Islamskoj zajednici u BiH i Pravilnika o Fondu Bejtu-l-mal, unaprijediti edukacije o zekatu promotora i prikupljača na terenu, uspostaviti nagradu za najuspješnije imame i džemate, te nastaviti dalji rad na razvoju odnosa sa uspješnim agencijama za zekat u svijetu, kazao je na kraju svog izlaganja mr. Elnur Salihović.

(www.preporod.com