A+ A A-

Zagrebački muftija posjetio Dubrovnik, Split i Zadar

Posjeta Dubrovniku

U četvrtak 29.11.2012/15.01. 1434. muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Dubrovnik. U pratnji muftije bili su tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjic i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete  gosp. Aldin Dugonjic. Ovaj posjet je nastavak zacrtanih ovogodišnjih aktivnosti od kojih je i posjet svim medžlisima i sastanci s izvršnim odborima kako bi se zajednički definirala strategija razvoja Islamske zajednice u narednom razdoblju.

mu-zag-pos-dub-sp-zad-12-2012-2

Nakon posjeta gradonačelniku Dubrovnika gosp. Andri Vlahušiću te biskupu dubrovačkom mr. Mati Uziniću, muftija je održao sastanak s članovima Izvršnog odbora Medžlisa Dubrovnik. Sastanku su pored glavnog imama Salkan ef. Herica, sabornika Islamske zajednice u Hrvatskoj (Hasana i Esada Ćustovića) i članova Izvršnog odbora (Haris Bilalović, Fehim Vukotić, Bakšić Namik, Avdić  Amel), prisustvovale i džematlije te predstavnici asocijacija: Šemsudin Brković (BNZ Dubrovačko-neretvanske županije), Fehim Vukotić (SDA Hrvatske ogranak Dubrovnik), Sead Ramičić (koordinator BDSH za  Dubrovačko-neretvansku županiju) te Aziz Hasanović (Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata). Glavni imam u Dubrovniku Salkan ef. Herić proučio je odlomak iz Kura'ana čime je počela sjednica.

mu-zag-pos-dub-sp-zad-12-2012-1

Potom je prisutnima prezentirao stanje u Medžlisu kao i aktivnosti koje su u toku. Jedna od glavnih je rješavanje pitanja prostora i napredak postignut u pregovorima s lokalnim vlastima oko istog. Muftija je zahvalio glavnom imamu i džematlijama na lijepom gostoprimstvu te je pohvalio zanimanje za Zajednicu kojeg medu džematlijama u Dubrovniku ne manjka. Na kraju je zaključeno da ce se zajedničkim snagama učiniti sve kako bi se objekt u Gružu pripojio Islamskoj zajednici u Dubrovniku. 

Posjeta Splitu

Nakon posjeta Dubrovniku, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je obišao u petak 30.11.2012/16.01.1434. h.g. Medžlis Islamske zajednice Split. Džumi koju je predvodio muftija prisustvovalo je stotinjak vjernika.

mu-zag-pos-dub-sp-zad-12-2012-3

Ovom prilikom je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić upoznao prisutne džematlije s radom Centra te apelirao da zahtijevaju halal proizvode.  Nakon džuma–namaza upriličeno je druženje s džematlijama u prostorijama divanhane. Muftija je posjetio i splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, a poslije jacije-namaza održana je sjednica s Izvršnim odborom Medžlisa na kojoj se razgovaralo o stanju u Medžlisu.

mu-zag-pos-dub-sp-zad-12-2012-4

Vahid ef. Hadžić je prezentirao ukratko povijest i sadašnje stanje u Medžlisu, a evidentan je napredak u radu. Nakon sjednice Izvršnog odbora, muftija je održao sjednicu s predstavnicima asocijacija. Govorilo se o položaju muslimana u Splitu, razvoju događaja kao i planovima za budućnost.

Posjeta Zadru

Nakon posjeta Splitu, u subotu 01.12.2012/17.01.1434. muftija je posjetio Medžlis Islamske zajednice Zadar.

mu-zag-pos-dub-sp-zad-12-2012-5

Proširenoj sjednici prisustvovalo je 16 džematlija. Razgovaralo se o razvoju Medžlisa, o dosadašnjim postignućima te planovima za budućnost. Muftija je pohvalio rezultate koje su džematlije zajedno sa svojim glavnim imamom Ćamil ef. Bašićem postigli u kratkom periodu. U ovom mjesecu Ćamil ef. će započeti s održavanjem vjeronauka u Gospiću kao i organiziranje džematlija na ovom području. Zbog odlaska Saadedaine Radwana u SAD izabrat će se novi član Izvršnog odbora Medžlisa. Budući da do sada nije izabran sabornik Islamske zajednice iz Zadra predložen je Hase Salihović.

Muftija je poželio mnogo uspjeha u radu i dao je punu podršku Ćamil ef. u djelatnostima koje obavlja.

(www.islamska-zajednica.hr)