A+ A A-

Prvo regionalno druženje islamske mladeži Slavonije

U sklopu redovitih aktivnosti Ureda za dawu i mladež, u petak, 23.11.2012. godine, u Gunji je u još nedovršenom ali funkcionalnom Islamskom centru,  održano  regionalno druženje islamske omladine iz Slavonije.   Prvom susretu takve vrste, prisustvovalo je 30-tak mladića i djevojaka, inače  najaktivnijih u svojim Medžlisima  na koje Islamska zajednica u Hrvatskoj računa u budućim projektima.  Osim domaćina iz Gunje, druženju su prisustvovali mladi iz Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca te nekoliko gostiju iz Brčkog.

druz-omld-slv-11-2012-1

U Gunju su došli zajedno sa svojim glavnim imamima.  

Druženje je počelo poslije akšam namaza.  Nakon uvodnih rečenica glavnog imama iz Gunje Idriza ef. Bešića, koji je kao domaćin sve poselamio,  izrazio srdačnu dobrodošlicu, te iskazao zadovoljstvo što Gunja može ugostiti islamsku mladež, prisutnima se prigodnim predavanjem obratio Mirza ef. Mešić, koordinator Ureda za da'wu i mladež.  U svojim uvodnim rečenicama istaknuo je zadovoljstvo da je po prvi puta ovakav vid regionalnog druženja organiziran upravo u Gunji, koja, ponajviše zahvaljujući Idrizu ef. Bešiću, ima i svoj Islamski centar, u kojem će se, između ostalog održavati i sve  buduće aktivnosti islamske omladine.  Prisjetio se i svojih izbjegličkih godina u Gunji i istaknuo svoju zahvalnost džematlijama Gunje, a posebno Idriz ef. Bešiću, koji ga je odmah angažirao kao praktikanta u obavljanju svih imamskih dužnosti.

Zahvalio se i mladima i njihovim imamima, što su se odazvali ovom projektu, a zatim je iznio ciljeve i očekivanja od ovakvih druženja.

druz-omld-slv-11-2012-2

Mirza ef. je u svome obraćanju naglasio više puta da je vjera  najvažniji element našega identiteta, našega ukupnoga bića.  Svega se možemo odreći, ali vjere ne možemo i ne smijemo. Kako nas muslimana ima malo, moramo paziti na svaku osobu koja se deklarira kao musliman, ali u isto vrijeme i raditi sa tim ljudima i privlačiti ih džamijama, jer su džamije kao Nuhove lađe; tko god u nju ne uđe, može biti utopljen u oceanu izazova koji su svakim danom sve veći.  Osobito su mladi izloženi tim izazovima koji ugrožavaju njihovu vjeru i njihov moral.  A osim džamije i saffova, brak je dodatno osiguravajuće sredstvo za spas naše vjere i morala. Stoga mladi moraju hrabro ulaziti u brak, ili imati izraženu želju, a bračnog druga, ako Bog da,  trebaju naći upravo u džamijama i mesdžidima, a ne po kafanama ili kafićima.  To je i krajnji cilj ovakvih okupljanja, otkrio je Mirze ef. kroz pošalice na račun mladih koji oklijevaju stupiti u brak.  Mladi moraju biti svjesni da su džamije i Islamski centri prioritetna mjesta njihovih okupljanja i da se prava prijateljstva i prave ljubavi događaju u džamijama.

Mladi moraju preuzeti i odgovornost u misiji pozivanja svojih vršnjaka u džamiju i ponuditi im razlog za dolazak i druženje.   Mladi iz Gunje su odmah preuzeli obvezu da će se jednom tjedno, svake nedjelje, okupljati, družiti i osmišljavati buduće programe. Tu  su ideju podržali i drugi i obvezali se da će učinit sve što je u njihovoj moći da privuku svoje vršnjake u džamije i mesdžide.

Nakon Mirze ef. , mladima su se obratili i drugi imami koji su prisustvovali ovom prvom regionalnom druženju islamske mladeži: Haris ef. Opardija, Mirza ef. Delić, Husret ef. Hasanović,  Idriz ef. Bešić i Adin ef. Hrustić nadovezali su se na izlaganje Mirze ef. Mešića te su hrabrili  mlade da nastave sa ovakvim okupljanjima iznoseći vlastite ideje i načine njihove realizacije.  Poslije  izlaganja imama,  svoja su razmišljanja i svoje ideje iznijeli i mladi. U svojim  iskrenim obraćanjima prepoznala se optimističnost i želja da se ovakvi susreti redovnije organiziraju.

druz-omld-slv-11-2012-3

Kako neki Medžlisi poput vinkovačkog i nemaju baš najbolje uvjete iznijeti su problemi  sa prostorima koji se u budućnosti moraju riješiti. Predloženo je  da se napravi popis onih na koje se može računati u budućim okupljanjima, a istu je noć formirana i FB grupa REGIONALNA MUSLIMANSKA MLADEŽ  koja će okupljati islamsku mladež iz Slavonije. 

Svi su se složili da je za početak najvažnije kontinuirano organiziranje ovakvih susreta, barem tri puta godišnje, uz definiranje sadržaja budućih okupljanja. Idući susret, najviše za dva mjeseca, dogovoren je u Slavonskom Brodu. Nakon klanjanja jacije namaza, druženje je nastavljeno uz večeru koju su domaćini iz Gunje priredili za svoje goste. Na kraju druženja mladi su izmijenili kontakte te proučili nekoliko ilahija te otpjevali i nekoliko sevdalinki. Na kraju možemo konstatirati da je u potpunosti uspjelo prvo regionalno druženje islamske omladine iz Slavonije... Dogovoreni su konkretni zadatci sa vremenskim rokom realizacije.

Zahvaljujemo Idrizu ef. Bešiću i njegovoj omladini na dobroj organizaciji i domaćinstvu. Do idućeg susreta u Slavonskom Brodu, esselamu alejkum! 

(www.islamska-zajednica.hr