A+ A A-

Goražde: Posjeta vjerskim obrazovnim institucijama

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Goraždu sa grupom vjernika iz Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, u okviru svojih aktivnosti iz projekta Izgradnje civilnog društva u Bosni i Hercegovini kroz međureligijski dijalog, posjetili su visoke obrazovne institucije vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini.

akt-med-vj-gor-11-2012-1

Posjeta vjerskih obrazovnih institucija realizirana je u utorak, 27.novembra 2012.godine, a u posjeti je učestvovalo dvadeset osam osoba, od kojih nekoliko vjerskih lica i predstavnica grupe žena, i najviše mladih – učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata.

Grupa je posjetila Pravoslavni bogoslovski fakultet ''Sveti Vasilije Ostroški'' u Foči, Katolički bogoslovni fakultet i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, te Jevrejsku opštinu u Sarajevu. Svaka od posjeta trajala je jedan školski sat, a grupa je imala priliku saznati osnovne podatke o povijesti, radu i ulozi spomenutih obrazovnih institucija unutar zajednica i crkava kojima pripadaju.

Posjeta je od strane učesnika ocjenjena sadržajnom i veoma korisnom za upoznavanje obrazovnog sistema i vrijednosti svoje i drugih religija, a ljubaznost domaćina i njihovo predstavljanje svojih institucija jasnim dokazom opredijeljenosti da se nesebično učestvuje u međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini.

Dženan ef. Imamović