A+ A A-

Svečano obilježen Dan državnosti BiH u Melbourneu

U petak 23. novembra u Melbourneu je svečano obilježen Dan državnosti BiH, 25. novembar. Bila je to još jedna noć u kojoj se slavila naša domovina i u kojoj su Bosanci i Hercegovci na sedmom kontinentu još jednom pokazali da nisu i nikada neće zaboraviti zemlju svoga porijekla.

U Bosni i Hercegovini 25. novembar se proslavlja samo u jednom njenom dijelu, ali zato se proslavio i slavi u cijeloj Australiji, u svim njenim saveznim državama i slave ga svi zajedno i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, a najviše Bosanci i Hercegovci. Bilo je ovo već tradicionalno obilježavanje najvažnijeg datuma u historiji Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vijeća bh organizacija Australije.

dan-drzavnosti-melburn-2012-1

Ponosni građani na proslavi: Lijep je osjećaj znati ko smo, šta smo i odakle smo

U prekrasnom ambijentu svečane sale hotela Rydges okupilo se blizu 300 Bosanaca i Hercegovaca iz cijele Australije.

Program svečanosti je otpočeo izvođenjem himni Australije i Bosne i Hercegovine, te himnom “Jedna si, jedina” koju je otpjevala Mirha Muminović, a koja je posvećena svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Prije samog oficijelnog dijela programa svečana atmosfera iz Melbournea se mogla čuti i vidjeti i u programu uživo TV Sarajevo. Urednik Jutarnjeg programa Haris Dučić i voditeljica Brankica Rudan su u svom programu povodom Dana državnosti imali specijalne goste, kao i javljanje uživo putem skypea direktno iz Melbournea. Pravi razlog ovog uključenja i javljanja je ubrzo otkriven kada je voditeljica Senada Softić-Telalović obznanila da je ovogodišnji dobitnik priznanja ‘Građanin godine’ upravo gost u studiju TV Sarajevo, Amor Mašović. Gospodin Mašović, vidno iznenađen I zatečen ovim saznanjem, se potom obratio svim prisutnim u sali i zahvalio na izuzetno dragom priznanju, jer kako je rekao za Australiju i Vijeće bh organizacija Australije vežu ga prelijepe uspomene jer je prije sedam godina bio gost Vijeća na prvom obilježavanju Dana državnosti u Melbourneu. I ove godine je gospodin Mašović trebao da bude gost Vijeća ali zbog poslovnih obaveza nije mogao doputovati. Priznanje gospodinu Mašoviću će biti uručeno sljedećeg mjeseca u Sarajevu. Priznanje ‘Građanin godine 2012’ Amor Mašović je dobio za svoj višegodišnji angažman u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.500 masovnih i pojedinačnih grobnica. Sa svojim timom otkrio je oko 20.000 posmrtnih ostataka žrtava, mahom Bošnjaka. Amor Mašović je direktor Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini.

dan-drzavnosti-melburn-2012-2

KUD Dukat - ponos Melbourne-a

Nakon intoniranja himni program je otvorila Senada Softić-Telalović koja je pozdravila sve prisutne i ukazala na značaj ovog datuma i njegovog obilježavanja:

- Prije tačno 69 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, potvrđen je vijekovni državni kontinuitet Bosne i Hercegovine. Nama su naši očevi, majke, djedovi, nane i svi oni prije nas ostavili u amanet da čuvamo i štitimo našu domovinu, i kao nasljednici antifašističke borbe, da nikada ne dozvolimo da se dovede u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, njeno zajedništvo, sloboda i ravnopravnost naroda i građana. Zato sa ljubavlju i patriotizmom trebamo slaviti ovaj značajni datum, i ne dozvoliti da se briše važnost i značaj ZAVNOBIH-a.

 

Gospođa Softić-Telalović je prenijela čestitke i poruke predsjednika Vijeća bh organizacija Australije gospodina Elvisa Keranovića, koji je zbog poslovnih obaveza u posljednji trenutak morao otkazati dolazak. 

Kao i svake godine i ove učešće u programu su uzeli mladi Bosanci i Hercegovci koji su još jednom pokazali raskoš svog talenta kroz igru i pjesmu. Prvo je nastupio plesni par Emina Beširević i njen partner Jacob koji su oduševili sve prisutne svojim gracioznim i vatrenim plesnim nastupom. Potom se publici predstavila i folklorna grupa Dukat koja je svojim nastupom podigla sve prisutne na noge. Nastup mladih su zaokružili muzičkim dijelom Mirha Muminović i Haris Avdić, koji su zagrijali atmosferu u sali i najavili prelijepu noć. Mirha je oduševila svojim glasovnim mogućnostima i najavila da će uskoro biti ‘glavni gost’ na svim dešavanjima i nastupima u bh zajednici Australije.

Kao što je uobičajeno na ovim svečanostima, Vijeće bh organizacija Australije dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, za njihov doprinos u razvoju i afirmaciji bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji, te je tako bilo i ove večeri. Jedina novina je bila da je ove godine dodijeljen manji broj nagrada, ali po mišljenju svih prisutnih ovogodišnje nagrade su bile zaista dodijeljene najboljima jer su nagrade bile za projekte i grupama građana ili klubovima i zajednicama a ne pojedincima.

Nagradu u kategoriji ‘Stariji građanin godine’ dobila je osoba koju nije potrebno previše predstavljati, jer je prisutna na svim dešavanjima i skupovima koji se organiziraju širom Viktorije i Australije. On je dugogodišnji zaštitni znak i ‘katica za sve’ hora Behar i Udruženja ‘Prijatelji Goražda’. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja ‘BiH Stariji građanin godine’ je aktivan u sklopu nekoliko bh organizacija i udruženja i po prirodi je aktivista. Naš dobitnik je veliki humanista, uključuje se u sve humanitarne akcije, a često je pokretač mnogih humanitarnih akcija. Njegovo srce pripada Goraždu, ali i cijeloj BiH, svojim toplim osmijehom i gostoprimstvom okuplja svoje Goraždane i prijatelje iz cijele BiH na godišnjem susretu Goraždana kako bi se zajedno družili i prisjećali lijepih uspomena iz BiH. O Bosni i Hercegovini često piše pjesme, ali kao istaknuti član hora Behar najčešće pjeva pjesme o ljepotama Bosne i Hercegovine i njenog blaga. Ovogodišnji dobitnik priznanja ‘BiH Stariji građanin godine 2012’ je gospodin  Redžo Hodo.

dan-drzavnosti-melburn-2012-3

Stariji građanin godine: Uzbuđenje i zahvalnost za priznanje koje je itekako zaslužno

Nagrade dobitnicima je uručio Hon Ed Husic, član Parlamenta Australije, dobitnik priznanja ‘Građanin godine 2010’.

U svom obraćanju prisutnima gospodin Husic je izrazio svoje zadovoljstvo prisustvom ovom svečanom skupu i na bosanskom jeziku je čestitao svim Bosancima i Hercegovcima Dan državnosti i još jednom ukazao na bliske veze Bosne i Hercegovine i Australije, te istakao da s ponosom treba da slavimo naše obje domovine. Hon Husic je pročitao poruku premijerke Australije Julie Gillard u kojoj je ona svim Bosancima i Hercegovima koji žive u Australiji čestitala Dan državnosti i posebno istakla odlične diplomatske veze između ove dvije države, a u poboljšanju i učvršćivanju tih veza bitnu i važnu ulogu ima i bh zajednica u Australiji i uspješni Bosanci i Hercegovci u svim sferama rada i života u svim dijelovima Australije.

Nažalost moramo napomenuti da ni ove godine, kao ni prošle, svečanosti obilježavanja Dana državnosti nije prisustvovao ambasador BiH u Canberri, koji je očito imao važnijih poslova nego da bude zajedno sa Bosancima i Hercegovcima koji slave i poštuju najvažniji dan u historiji države koju on treba da predstavlja.

Među dobitnicima ovogodišnjih priznanja posebno treba istači dva projekta koja su priređena u Adelaideu. Priznanje za istaknuti doprinos razvoju BiH dijaspore u Južnoj Australiji dobilo je udruženje penzionera “OPTIMISTI” za DVD projekat “Srce malo u dvije domovine stalo”. U ovom projektu članovi udruženja 'Optimisti' iznose svoja lična iskustva pri adaptacija na novi život u Australiji kao i svoje nostalgične veze i sjećanja na prvu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj projekat je za svaku pohvalu i ponosni smo na naše penzionere koji su svoje znanje i umijeće na ovakav divan način prenijeli u djelo i svojim radom doprinijeli svrstavanju Bh. zajednice među najznačajnije u Adelaideu.

Priznanje za najznačajniji projekat godine bh dijaspore u Australiji dodijeljeno je Bošnjačkom Mesdžidu Ade-laide, koji je pripremio i organizovao komemoraciju povodom 11. jula Dana sjećanja na stradanje preko 8.000 Bošnjaka Srebrenice i Podrinja. Čla-novi Mesdžida u Adelaideu su u sklopu komemoracije otkrili imena svih žrtava genocida u Srebrenici jula 1995. godine i za to im je trebalo preko 70 metara platna na koje su ispisali sva imena. Reportažu o ovom projektu, koju je pripremila televizija SBS, možete pogledati na web stranici  http://www.youtube.com/watch?v=BHXo74mG1Dk.

U muzičkom dijelu programa nastupila su dobro poznata imena i zasigurno najbolji zabavaljači: grupa Ro-mantik (Senahid Hasandić Mrki, Pašo Šehić, Admir Kadrić Raca), Bajro Peća-ninović, Mirha Mimunović i Haris Avdić i omiljeni Admir Tokić, oni su bez minute pauze do kasno u noć zabavljali sve prisutne a podijum za igru nijednog momenta nije bio prazan.

Bilo je ovo još jedno prekrasno veče u kojem se slavila Bosna i Hercegovina, koju njene kćeri i sinovi u dalekoj Australiji nikada neće zaboraviti. Sve zasluge i čestitke za još jednu nezaboravnu noć pripadaju članovima Glavnog odbora Vijeća bh organizacija Australije, posebno članovima iz Melbournea na čelu sa Senadom Softić-Telalović.

“Svim građanima BiH sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da slijedeće godine ponovo zajedno proslavimo najznačajniji datum naše domovine” poručuju članovi Glavnog odbora Vijeća BiH organizacija Australije.

M.B.