A+ A A-

U Jajcu svečano za Novu hidžretsku 1434. godinu i Noć Ašure

jajceNa području Medžlisa islamske zajednice Jajce svečano je obilježena Nova hidžretska godina. U većini džemata prigodni programi održani su u prvoj noći Nove hidžretske godine.  Posebno svečano je bilo u Jajcu  Divičanima, Vlasinju...

U džamiji Esme Sultanije od akšama do jacije uspješno je  izveden  program o Hidžri. Va 'zu nasihat je održao imam džamije Nedim ef. Glamočić, a o porukama hidžre govorio je profesor Arapskog jezika Mirnes  Duranović. Dovu je proučio glavni imam Ramiz ef. Bećirović. Nakon obavljene jacije nastavljeno je druženje  i  mehabbet uz posebno pripremljene slatkiše. 

Noć Ašure

U posebnom ozračju : Iftar ašurom, ibadetom, zikrom, ilahijama, predavanjima , dovama, druženjem i mehabbetom u Jajcu je provedena  Noć Ašure.

U Jajcu je nastavljena davnašnja tradicija obilježavanja Noći Ašure. Nekada se to obavljalo u jajačkim tekijama, a kada su tekije porušene to je činjeno u kućama i džamijama.  Autor ovih redova je učesnik tih programa koje je svake godine organizovao šejh muderris Mustafa ef. Čolić u džamiji Esme Sultanije, prostorijama Odbora IZ-e, a po otvorenju tekije na Carevom Polju to je priređivano u tekiji.

Nakon agresije na BiH, našim povratkom iz muhadžirluka  i obnovom Hadadan džamije ta tradicija je uspješno nastavljena u ovoj džamiji. Za ovogodišnju Ašuru u Hadadan džamiji je pripremljen Ašura iftar kom su se odazvali brojni Bošnjaci i Bošnjakinje sa područja Jajca . U pripremi iftar Ašure posebno su se angažovale Ajkunić Hava, Hadžić Mirsada i Bećirović hadži Fatima hanuma koja brojne prehrambene artikle za jelo Ašura  (voće i povrće) svake, pa i ove godine je uzgojila u bašči MIZ Jajce.

Nakon iftara u džamiji je nastavljen mehabbet i govor o Ašuri. O Ašuri je govorio glavni imam,   a zatim je predvodio zikr i i proučio dovu.

Iza jacije namaza u džamiji Esme Sultanije priređen je svečani program .  Nakon uvodne besjede i izraza dobrodošlice od strane imama Nedim ef. Glamočića,  hor  djevojaka „Ašik“ iz Jajca uspješno je izveo program ilahija i kasida.

Predavanje za ovu priliku održao je profesor Islamske vjeronauke Fikret Čančar, a dovu proučio glavni imam. I ovom prilikom nakon programa je nastavljeno druženje i mehabbet uz pripremljene slatkiše.

Svi spomenuti programi su dobro  posjećeni  i pomno saslušani. Na kraju ovog zapisa o programima za Novu  hidžretsku godiniu i Noć Ašure u Jajcu možemo slobodno kazati da smo ove značajne datume zaista dostojno obilježili nastavljajući višestoljetnu tradiciju naših predaka još od dolaska plemenitog Sultan Mehmed Fatiha u Jajce pa do današnjih dana. U našim dovama smo molili Uzvišenog Allaha dž.š., a to činimo i ovom prilikom da,  In šaa Allahu te' ala,  ovakvi programi potraju sve do Sudnjega dana . Amin.

Ramiz Bećirović