A+ A A-

Dužnost je svih patriotskih snaga braniti državotvornost BiH

Klubovi vijećnika Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradskog vijeća Mostara u povodu Dana državnosti BiH danas su organizirali prigodno predavanje o državotvornosti Bosne i Hercegovine. Historijski čas održao je prof. dr. Adnan Velagić, dekan Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“. Dr. Velagić je podsjetio da definicije države, bosansko-hercegovački državotvorni historijski kontinuitet, posebnost Bosne u okviru osmanske imperije, jer se ni jedna pokrajina u okviru osmanskog carstva, osim Bosne, nije zvala svojim historijskim imenom. Poseban status (korpus  separatum) imala je Bosna i Hercegovina i u okviru austrougarske monarhije. „Bosna taj status nije zaradila kao zasebna politička cjelina, već isključivo kao administrativna cjelina. U toku četrdesetogodišnje uprave austrougarske vlasti su nastojale da BiH uključe u svoj dualistički državo-pravni sistem. Konstanto, ali bezuspješno.“, naglasio je prof. Adnan Velagić.

mu-mo-akt-11-2012-2

Novi teritorijalni ustroj uslijedio je  1929. Drugi svjetski rat bio je jedan od najtežih perioda za opstanak naše država i naroda ali i prilika da se državnost BiH obnovi, što je učinjeni 25. novembra 1943.g. u  Mrkonjić gradu. On je na temelju naučnih normi posebno naglasio kako propaganda osamostaljenja Republike Srpske pravno nije osnovana, jer bi po toj logici i narod Sandžaka mogao uraditi isto. „Pravni karakter Ustava SFRJ  iz 1974. je podrazumijevao  samo samoopredjeljenje naroda u okviru priznatih republika, i to pravo narodi u BiH su mogli konzumirati samo kao kolektivitet.  „Pitanje disolucije BIH su neargumentirana, jer BiH nije nastala kao Jugoslavija te se na taj način ne može ni disoluirati. BiH  je nastala kao historijska kategorija a svoju državnost je obnovila dogovorom svojih naroda.“, rekao je dr. Velagić. Prema njegovim riječima odcjepljenje RS-a se naučnim metodama ne može porediti ni sa Kosovom, jer je Kosovo okupirano u balkanskim ratovima od strane Srbije, a Bosna i Hercegovina nikada nije okupirala RS. „Dužnost je svih patriotskih snaga da ustanu protiv tendencija  nacionalističkih atakovanja na državnost Bosne i Hercegovine“, zaključio je Velagić.

mu-mo-akt-11-2012-1

Pozivu klubova Bošnjaka kantonalne skupštine i gradskog vijeća da prisustvuju svečanosti, osim predstavnika hrvatskog i srpskog naroda, nisu se odazvali ni predstavnici SDP-a (Socijal-demokratske partije) i SBB-a (Saveza za Bolju budućnost).

H. Eminović