A+ A A-

Devastirana ograda na Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci

U noći sa 24. na 25. novembar 2012. godine, došlo je do napada na Ferhadiju džamiju u Banja Luci, gdje su vandali devastirali 29 zaštitnih tabli limene ograde. Tom prilikom nanesena je veća materijalna šteta, a ona moralna je mnogo veća za Bošnjake u Banja Luci, a pogotovo na današnji dan.

I pored stalnog dežurstva policijskog službenika, isti je bio nemoćan da spriječi vandale u njihovim namjerama.

Policija je uredno izašla na lice mjesta i obavila uviđaj.

S predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci i sekretarima Medžlisa i Muftijstva, te gosp. Arminom Džindom, muftija banjalučki prof. h. Edhem ef. Čamdžić, odmah je obišao mjesto napada na Ferhadiji (ograda), koji je tom prilikom izjavio: „Ovo je grozno što sam vidio. Ali s vjerom u Boga i s nadom u uspjeh, posebno u ovim danima kada smo postavili aleme na džamiju i na munaru, ništa nas neće i ne može obeshrabriti i radovi na Ferhadiji se nastavljaju, kao i sve druge aktivnosti u medžlisima i Muftiluku banjalučkom.“

Ovom prilikom pozivamo općinske i entiteske vlasti, da pored osude napada, više ulože truda kako bi se počinioci ovakvih i sličnih događaja priveli pred lice pravde, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

ferhadija-napad1

ferhadija-napad2

ferhadija-napad3

ferhadija-napad4

ferhadija-napad5

ferhadija-napad6

ferhadija-napad7