A+ A A-

Održana sjednica Savjeta Muftijstva banjalučkog

Redovna sjednica Savjeta Muftijstva banjalučkog održana je u četvrtak 22.11. 2012. godine. Sjednica je održana u Medžlisu IZ Bosanska Gradiška, i to, u džematu Obradovac u novootvorenom mektebu. Muftijstvo često organizira svoje sjednice na području svih medžlisa na muftiluku dajući time podršku radu svim medžlisima na području ovog Muftijstva.

sjednica-bl-muftijstvo

Sjednicu je vodio Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki. Zapisničar na sjednici bio je Muhedin ef. Spahić, sekretar Muftijstva. Na sjednici je razgovarano o svim aktivnostima u proteklom periodu. Posebno je bio osvrt na protekli Kurban-bajram i akciju prikupljanja kurbanskih kožica. Ocijenjeno je da je akcija bila na zadovoljavajućem nivou.

Bilo je govora o mektebskoj nastavi te zadacima koji se moraju sprovoditi u djelo. Muftijstvo daje podršku svim započetim projektima na području ovog Muftijstva a koje imaju za cilj prosperitet Islamske zajednice na ovom prostoru. Isto tako, bilo je govora o predstojećem popisu stanovništva u BiH i obavezama kojih se trebaju pridržavati svi muslimani Bošnjaci, a kada je riječ o jeziku, nacionalnosti i vjeroispovijesti. O ovoj važnoj činjenici u društvu treba biti u obavezi odgovoriti na pravilan način i upoznati stanovništvo o ova važna tri pitanja. Obzirom da se približava kraj godina potrebno je da medžlisi na vrijeme pripreme i dostave izvještaje te održe skupštine medžlisa. Isto tako, potrebno je da se odrede termini za svečano otvaranje džamija u narednoj godini. Jednoglasno se podržavaju sve aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje će sigurno afirmirati i još više osnažiti angažman u svim oblastima. Savjet muftijstva je na ovaj način zahvalio dosadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću na svemu što je uradio za Islamsku zajednicu, i to, da je ona jedno od najzdravijih tkiva u našoj državi uz nadu da će tako i ostati. Isto tako riječi zahvale pripadaju i dosadašnjem zamjeniku reisu-l-uleme hafizu Ismet ef. Spahiću. Pored toga i izbor novog reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, čije je sve ono što je uradio za Islamsku zajednicu vrijedno pažnje i poštovanja, govori da će se ovaj trend jedinstva i prosperiteta Islamske zajednice i dalje nastaviti.

sjednica-bl-muftijstvo2

Inače, na sjednici Muftijstva, pored članova bili su prisutni i predsjednici medžlisa i ilmijje pa se može zaključiti da je Savjet održao sjednicu u proširenom sastavu.

 

Rekić Senad