A+ A A-

Senaid ef. Kobilica na sastanku Europskog vijeća vjerskih lidera u Varšavi

Europsko vijeće vjerskih lidera (ECRL) je 22. i 23. novembra 2012. godine u poljskoj prijestolnici Varšavi održalo svoj redovni sastanak. Sastanku Izvršnog odbora je bio prisutan Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj u svojstvu savjetnika dosadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafa ef. Ceriću, koji je inače član Izvršnog odbora i komoderator ECRL-a.

varsava-sastanak

Vijeće vjerskih lidera osnovano je 2001. u Parizu sa ciljem da radi na širenju međuvjerskog dijaloga u Europi. Vijeće ima preko 40 članova, najviših vjerskih lidera iz skoro svih europskih zemalja. Vijeće je zapravo produžena ruka Svjetske konferencije za religiju i mir (WCRP) sa sjedištem u Nju Jorku.

varsava-sastanak2

Pored radnog dijela, koji je tretirao uglavnom aktivnosti u proteklom periodu, financijsku situaciju i plan Vijeća za naredni period, Izvršni odbor se sastao sa predstavnicima OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi. Tema razgovora sa predstavnicima OSCE-a je bila potreba za boljom saradnjom između vjerskih zajednica i predstavnika civilnih institucija u Europi. Posebno je izraženo očekivanje da države obezbjede legalno priznanje svim vjerskim zajednicama.