A+ A A-

Bosanskohercegovački studenti iz Egipta obavili hadždž

studenti-kairoPozivu koji je propisan još za života miljenika Muhammeda, alejhiselam, ove godine se odazvalo između ostalog i sedam bh. studenata u Kairu. Samoinicijativno su zajedničkim snagama prošli kroz veliku proceduru dobitka hadždžskih viza iz Egipta, pošto su stranci u Egiptu, i došli do putovanja života. Od njih sedam, šest su apsolventi na Univerzitetu El-Azhar, te je ovo praktično njihovo apsolventsko putovanje. Putovanje na hadždž, bijaše to vječni odaziv Gospodaru, satkan od obreda, čiji su koraci puni elana, skromnosti i ispunjenja duše, koja predstavlja nevidljivi izvor čovjekovog djelovanja.

Bijaše to vječni odaziv Gospodaru, satkan od obreda, čiji su koraci puni elana, skromnosti i ispunjenja duše, koja predstavlja nevidljivi izvor čovjekovog djelovanja.

Ovogodišnje, bosanske  hadždžije iz Kaira su: Hadžić Hasib, Duraković Naila, Kadrić Jusuf, Ćosić Kenan, Kapo Muhammed, Makić Muhammed i Crnkić Ajdin.

Naime riječ je o studentima koji su članovi Asocijacije bh. studenata u Egiptu, koja aktivno djeluje u Kairu već nekoliko godina.

Posebnu požrtvovanost, susretljivost, te pomoć pri dobivanju viza u ambasadi Kraljevine Suadijske Arabije je pokazala Njegova Eminencija Borivoj Marojević, ambasador BiH u Egiptu, također ne može se zaboraviti u svemu tome ni uloga Muhameda Čengića, prvog sekretara ambasade BiH u Egiptu a i muderrisa Nezima Halilovića, predsjednika Ureda za hadždž pri Rijasetu Isalmske zajednice u BiH.

Bosanskohercegovački studenti iz Kaira  su bili na pomoći hadždžijama iz BiH, olakšavajući vodičima za Hadždž realizaciju pete islamske dužnosti.

Iz Asocijacije studenata BiH u Egiptu poručuju da će odlazak bh studenata iz Kaira na hadždž se nastaviti i u sljedećim godinama,  te da će se sama organizacija dići na veći nivo, u organizaciji Asocijacije u saradnji sa Uredom za hadždž Rijaseta IZ u BiH te ambasada BiH u Egiptu.

Asmir Bekrić