A+ A A-

Omladinski krug MIZ Tuzla boravio u posjeti Zagrebu

Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, protekloga vikenda, za svoje članove organizirao je odlazak u Zagreb. Članovi Omladinskog kruga u Zagrebu su posjetili Zagrebačku džamiju i Islamski centar, Međunarodni sajam knjiga i učila „Interliber“, kao i turističke atrakcije glavnog hrvatskog grada.

tuzla-zagreb

Prva destinacija prilikom dolaska u Zagreb bila je posjeta Islamskom centru i Zagrebačkoj džamiji. Članove Omladinskog kruga u Islamskom centru dočekao je imam zagrebačke džamije Mirza ef. Mešić. Mešić je goste iz Tuzle upoznao sa kapacitetima i značajem Islamskog centra za sve islamske vjernike u Zagrebu. U svom obraćanju mladima posebno je istakao  značaj braka za mlade, kao i pozitivan odnos  institucija vlasti Republike Hrvatske prema svim građanima islamske vjeroispovijesti. “Mladi islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, suočavaju se sa istim izazovima i problemima, kao i vi u Bosni i Hercegovini. U svakom svom obraćanju mladim ljudima, posebno ističem da je najbitnije za mladog čovjeka da sačuva svoju vjeru, svoj islam, u ovim turbulentnim vremenima. Smatram da će svaki mladi čovjek svoju vjeru najbolje sačuvati, kada nakon završetka svog školovanja, bez puno čekanja uđe u brak. Brak pomaže očuvanju vjere, i čuva mlade ljude od svih iskušenja i problema koja vrebaju na svakom koraku. Hrvatska država zaista se potrudila da muslimanima u Hrvatskoj ništa ne nedostaje”, rekao je Mešić.

tuzla-zagreb2

Muslimani u Zagrebu imaju punu slobodu na ispoljavanje vjere u svakodnevnom životu. U samom glavnom gradu živi oko 25.000, a u Hrvatskoj oko 60.000 muslimana. Dok sama država maksimalno podržava sve projekte i potrebe muslimana za neometan život.
- Imame u Hrvatskoj plaća država, koja je potpisala ugovor sa IZ u Hrvatskoj. Svi učenici u osnovnim školama imaju pravo na vjeronauku. U pedeset zagrebačkih osnovnih škola naša djeca imaju islamski vjeronauk. Javni servis, odnosno Hrvatska radio televizija, najzaslužnija je što ima muslimana u medijskom prostoru. Odlično sarađujemo sa javnim servisom. Na HRT svake sedmice imaju tematske emisije koje informišu o svim dešavanjima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Za kraj bih istakao da IZ odlično surađuje sa Katoličkom crkvom i da redovno istupamo u javnosti o svim relevantnijim društvenim pitanjima – zaključio je svoje obraćanje ef. Mešić.

tuzla-zagreb3

Prilikom odlaska iz Islamskog centra, članovi Omladinskog kruga MIZ Tuzla, imali su priliku da se pozdrave i fotografiraju sa hafizom Aziz ef. Alilijem, glavnim imamom MIZ Zagreb.

Nakon obilaska Islamskog centra, mladi iz Tuzle su se uputili u obilazak Međunarodnog sajma knjiga i učila „Interliber“. Preostalo vrijeme u Zagrebu, iskoristili su za obilazak svih turističkih destinacija glavnog hrvatskog grada. Sve ljepote Zagreba mladi iz OK MIZ Tuzla, su vidjeli zahvaljujući Amaru Mujkanoviću, koji je sa jedanaest godina postao hafiz.

 Hafiz Mujkanović je govorio o mladim ljudima u Zagrebu.
- Život mladih muslimana u Zagrebu nije težak. Imamo vrlo aktivan  Omladinski krug, koji svakog ponedjeljka organizira tribine i predavanja. Ukoliko ima volje, mladi u Hrvatskoj, islamske vjeroispovijesti mogu živjeti bez problema. Ja sam najbolji primjer za to. Sada mi je devetnaest godina, a sa 11 godina postao sam drugi najmlađi hafiz u Hrvatskoj – istakao je Mujkanović.

Džanan Ribić