A+ A A-

Posjeta LOT tima EUFOR-a Uredu muftije goraždanskog

lot-posjetaU srijedu, 21.novembra 2012.godine, Ured muftije goraždanskog posjetili su predstavnici Slovačkog LOT tima EUFOR-a sa sjedištem u Višegradu.

Natporučnik Uhel i njegov kologa Rucek predstavili su rad svoga tima muftiji goraždanskom Hamedu ef. Efeniću, te razgovarali o radu Muftijstva goraždanskog.

Razgovarano je međureligijskim odnosima i saradnji na prostoru Muftijstva goraždanskog i konstatirano da su oni na dobrom nivou.

Spomenute su aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju u Goraždu, koji je jedan od odbora Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, a kojeg čine i predstavnici Islamske zajednice sa ovih prostora.

Istaknuta je važnost poznavanja svoje ali i vjere i kulture drugih i drugačijih, te posebna važnost rada mladih na ovom polju. Zaključeno je da se mladima treba osigurati prilika za iskazivanje kreativnosti kako bi aktivno učestvovali u izgradnji društva u kojem žive.

Razgovarano je o projektima koje Muftijstvo goraždansko ima u narednom periodu, sa posebnim osvrtom na obnovu Aladža džamije u Foči i Džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču, te o ulozi EUFOR-a na ovim prostorima.

Posjeta je završena uz konstataciju da Ured muftije goraždanskog i EUFOR sa svojim timovima na ovom prostoru imaju izuzetno dobru komunikaciju i saradnju na obostrano zadovoljstvo.

 

Dženan ef. Imamović