Promo banner

A+ A A-

Prvi regionalni mevlud imama Primorja, Istre, Karlovca i Slavonskog Broda

U petak, 16.11.2012.g. u Islamskom centru Rijeka svečano je održan prvi regionalni mevlud imama Primorja, Istre i Karlovca povodom nove 1434. hidžretske godine. Domaćin zajedničkog mevluda je bio Izvršni odbor i Muallimsko vijeće MIZ Rijeka koji su kao i do sada bezbroj puta draga srca dočekali musafire iz Umaga, Poreča, Labina, Pule, Karlovca i Slavonskog Broda koji su sa svojim imamima došli organizirano na svečanost obilježavanja Nove 1434.h.g.

mevlud-rijeka1

Izvođači mevludskog programa

Svečani mevludski program je započeo nakon klanjanja jacije namaza koju je predvodio izaslanik Muftije, Mevludi ef. Arslani. Prije samog početka programa glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović je poselamio sve prisutne a posebno članove Mešihata i Sabora IZ u Hrvatskoj, muallime, glavne imame i imame kao i džematlije navedenih medžlisa te im se u svoje osobno ime i u ime IOM Rijeka zahvalio na dolasku na Prvi zajednički regionalni mevlud imama Primorsko-Goranske županije, Istarske i Karlovačke a kao gost iz najudaljenije županije u Hrvatskoj je bio i glavni imam MIZ Slavonski Brod, Husret ef. Hasanović. Potom je predstavio sve nazočne imame i otvorio svečani mevlud. Program u povodu Nove 1434.h.g. su izveli zborovi MIZ Rijeka: mlađi zbor polaznika vjeronauka, zbor Vijeća žena, zbor "SELSEBIL" te zbor imama kao i najmlađi polaznici mektebskog vjeronauka. Program je učenjem kurana otvorio glavni imam MIZ Poreč, Ismet ef. Ibiši. Nakon mevludskog programa prisutnima se nakratko obratio i predsjednik IOM Rijeka koji je pohvalio inicijativu zajedničkih manifestacija i još jednom se zahvalio svim izvođačima programa i imamima te džematlijama koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju.

mevlud-rijeka2

Zajednički domjenak

Kao gost večeri a ujedno i izaslanik muftije dr. Aziza ef. Hasanovića je bio ravnatelj Islamske gimnazije, Mevludi ef. Arslani koji je u prvom redu prenio selame uvaženog Muftije te u svom nadahnutom govoru iznio neke od značajki i pouka same Hidžre naglasivši da je Hidžra bila presudni događaj za povijest islama i muslimana. Svakakao nije se mogao ne osvrnuti na posjetu visoke delegacije R Hrvatske na čelu sa uvaženim predsjednikom Hrvatske dr. Ivom Josipovićem Kataru a u sastavu delegacije je bila i delegacija Mešihata IZ na čelu sa uvaženim muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem koji se u nekoliko navrata susreo sa njegovom ekselencijom, Emirom od Qatara koji je čvrsto obećao da će doći na otvorenje Islamskog centra u Rijeci u narednoj godini, ne precizrajući točan termin dolaska.

Nakon petnaestmnutnog izlaganja čestitao je na prekrasnoj manifestaciji u povodu Nove 1434. hidžretske godine nadajući da će postati stalna tradicija i praksa kako riječkih muslimana tako i cijele Istre i Karlovca. Na kraju je proučio dovu moleći Svevišnjeg Boga da pomogne muslimane diljem svijeta a posebno da Uzvišeni podari zdravlja njegovoj ekselenciji Emiru od Qatara koji je i najveći donator Islamskog centra u Rijeci.

Po završetku svečanog dijela mevludskog programa za sve prisutne u kongresnoj dvorani Centra pripemljen je domjenak uz druženje. Molimo Uzvišenog Boga da svakog onog koji je podržao ovu manifestaciju nagradi neizmjernom nagradom a posebno naše vrijedne hanume koje su se uz MIZ pobrinule za domjenak.

Hajrudin ef. Mujkanović