A+ A A-

Obilježavanje hidžretske godine u Čikagu, Žepču, Srebreniku, Bužimu, B. Krupi i Doboju

Početak Nove hidžretske godine svečano je obilježen u mnogim džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori.

 

Večer Kur'ana ilahija i kasida u Northbrooku

Povodom nastupanja Nove 1434. hidžretske godine, u subotu, 17. 11. 2012., održana je Večer Kur'ana i ilahija čiji domaćin je bio Islamski kulturni centar u Northbrook-u, Čikago. Gosti učači Kur'ana i predavači su bili: hfz. Muriz ef. Mešić, imam Bosanskog islamskog kulturnog centra Čikago, Edip ef. Serdarević, imam Islamskom kulturnog centra Behar Grand Rapids i Ahmed ef. Serdarević, imam Islamskog centra Nur Saint Louis. Ilahije su izvodili horovi Nur iz St. Louis-a i Behar iz G. Rapids-a, Mensud Bašić i Hazim Bambur iz Čikaga.

1434-nova

Veliki broj vjernika okupio se sa svojim imamima u veleljepnoj džamiji u Northbrook-u i uživao u atmosferi sloge i zajedništva oživljavajući hidžretski duh jedinstva muhadžira i ensarija. Slušajući Kur'an Časni i vizuelno prateći Njegova uzvišena značenja na bosanskom i engleskom jeziku na projektnom platnu uz recitacije polaznika mekteba ICC-a, prisutni su odmarali i duhovno pojili svoja srca i duše. U okviru programa imam Edip ef. Makić uručio je zahvalnicu predsjedniku Odbora povjerenika ICC-a Muhamedu Dabbouseh za podršku džematlija ICC-a izgradnji ICC-a Behar u Gr. Rapids-u. Imam Edip je u svome obraćanju izrazio zadovoljstvo i istinsku potrebu međusobne saradnje i podrške naših zajednica u dobru i bogobojaznosti.

Ahmed ef. Serdarević, koji je u ICC Northbrook došao sa 70-tak svojih džematilja, podsjetio je na nesebičnu solidarnost ensarija iz Medine prema muhadžirima iz Mekke. Hafiz Muriz ef. Mešić je održao prigodno predavanje ističući neke od brojnih pouka i poruka trajne inspiracije događaja Hidžre koje je na engleskom jeziku sumirao prof. Muhamed Al-Ahari.

1434-nova2

Domaćin susreta Amir ef. Čauš, imam ICC Northbrook, iskoristio je priliku i zahvalio se svima koji su uzeli učešće u organizaciji i realizaciji ove vrijedne manifestacije. Nakon zajedničke dove upriličena je večera za sve prisutne i druženje u prostorijama ICC-a.

Molimo Uzvišenoga Allaha da ovaj jedinstveni događaj bude doprinos budućoj intenzivnijoj i kvalitetnijoj lokalnoj, regionalnoj i široj saradnji naših džemata i bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi.

„Pravi musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani, a najbolji muhadžir je onaj koji ostavi ono što je Allah zabranio.“ (hadis) Gospodaru naš, pomozi nam u hidžrama našim svakodnevnim! Amin! (Čauš ef. Amir)

 

Mevlud u Žepču

Dolazak nove 1434. godine po Hidžri, već decenijama, svečano se obilježava u Medžlisu Islamske zajednice Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji.

U srijedu, 30. zu-l-hidždžeta 1433. odnosno 14. 11. 2012. godine, nakon podne namaza, proučen je novogodišnji mevlud, čiji je organizator Medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega Medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu Čaršijske džamije i ovo je 13. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar.

1434-nova3

Adet star nekoliko decenija je da se mevlud u povodu nove godine u Žepču uči 1. muharrema, ovoga puta je malo izmijenjen, obzirom da se ove godine, na 1. muharrem dodjeljuje Menšura novoizabranom reisu-l-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću, te će mnoge naše džematlije, a ulema posebno, biti na dodjeli u Sarajevu.

Mevludski program su izveli imami i članovi hora Medžlisa IZ-e Žepče. Mevludu je kao gost prisustvovao vojni muftija Ismail ef. Smajlović. Mevludski program, u povodu Nove godine, i ove je godine, kao i lani, bio podijeljen u dva dijela, po kojima se ovaj mevlud izdvaja od svih drugih koji su održani, što sa sigurnošću možemo reći, kako u našoj bližoj okolini tako vjerovatno i šire. Naime, kao dio mevludskog programa, bila je i podjela stipendija stipendistima Medžlisa za ovu školsku/akademsku godinu, a kao rezultat upravo završenog konkursa za stipendiranje. Ovo je trinaesta godina kako Bošnjaci Medžlisa Žepče stipendiraju našu siromašnu a nadarenu djecu koja pohađaju srednje škole i fakultete. Koliko to uspješno radimo, evo i nekih činjenica. U proteklih 13 godina, stipendirali smo 233 učenika srednjih škola i 106 studenata. Za stipendiranje smo do sada uložili ukupno 186.800,00 maraka, iz fonda pri Medžlisu koji se "puni" redovnim sergijama svakoga prvog petka u mjesecu u svim džamijama na području MIZ-e Žepče. Naš Medžlis, jedan od najmanjih u BiH (sa svega 10 000 Bošnjaka), prve godine, dakle 1999. godine, stipendirao je po 7 studenata i srednjoškolaca. Danas, upravo na ovom mevludu uručene su stipendije za 15 studenata i 23 učenika srednjih škola, što je ukupno 38 stipendija u ukupnom iznosu od 21.200,00 maraka. Studentska stipendija iznosi 800,00 KM a za srednjoškolca je 400,00 KM.

1434-nova4

Glavni imam, Izet ef., pozvao je vojnog muftiju da lično uruči 15 studentskih stipendija, a stipendije srednjoškolcima uručio je predsjednik Medžlisa, gosp. Armin Beća. Muftija je nakon uručenja stipendija govorio o Hidžri, porukama i poukama, a posebno je govorio i o ovom velikom projektu MIZ-e Žepče, te o potrebi i važnosti učenja uopće.
Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, i veliko hvala svima onima koji su svojim prilozima učestvovali u ovom velikom projektu, uz molbu dragom Bogu da ih sve nagradi svojom nagradom, amin! (Tekst i foto: Irdin ef. Tutnjić)

 

Obilježena Nova hidžretska godina na području Medžlis IZ-e Srebrenik

Muslimanska nova godina počinje prvog dana mjeseca muharema hidžretske godine. Hidžretskom godinom se obilježava preseljenje Allahovog poslanika s.a.v. iz Mekke u Medinu. Taj dan se obilježava vjerskim manifestacijama: učenjem Kur’ana, tribinama, predavanjima za tu priliku.

Vjernici po lunarnom kalendaru, obilježavaju prvi muharem Nove hidžretske godine. Muslimanski kalendar je lunarni, po kretanju mjeseca se određuje, ima 354 dana, osam sati i 48 min., što je za 6 minuta kraće od astronomske lunarne godine. Preseljenje Muhameda a.s. iz Meke u Medinu pripadnici islama smatraju jednim od najvažnjih događaja islama. Od tog vremena računaju svoju eru. Datum preseljenja je bio petak 16. juli 622. godine nove ere. S tim događajem završava se mekansko, a započinje medinsko razdoblje islama. Pripadnici islama ne dočekuju Novu hidžretsku godinu na način kako se to čini u Europi. Njen dolazak se obilježava vjerskim svečanostima.

1434-nova5

Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Srebrenik organizovao je svečani program Tribina u povodu Nove hidžretske 1434 godine, učenje Kur’ana, prigodno predavanje, izvođenje ilahija i kasida u Kino sali Doma kulture u Srebreniku.

U prisustvu velikog broja džematlija iz svih džemata našeg Medžlisa na dostojanstven način obilježena je Nova 1434. hidžretska godina. Gost tribine bio je prof. Mehmedalija Hadžić, koji je govorio na temu “Pojedinac, porodica, društvo i država u muslimanskom vidiku”.

Učešća u programu uzeli su imami Medžlisa kao i hor ilahija i kasida “Zefir“'. Manifestacija je počela učenjem odlomka iz Kur’an kojeg je proučio Jasmine ef. Oštraković, potom uvodnom riječi glavnog imama Medžlisa Srebrenik Refik ef Hodžića, koji je govorio o značaju ove manifestacije i značaju obilježavanja praznika u muslimanskom kalendaru. ”Kao što je hidžret Muhammeda a.s. i ashaba otvorio nove oblike i metode rada za islam, tako i hidžreti svih narednih generacija muslimana, koji se sastoje u ostavljanju grijeha i potpunom prihvatanju kur'anskog načina življenja, otvaraju nove mogućnosti da se popravi ono što nije dobro i da se uradi što se nije uradilo na planu islamske misije, da na kraju svako nađe sebe. Borba za vršenje časne uloge, za pravi sadržaj življenja, za bolje sutra jeste smisao života čovjeka. Bez toga, život bi bio besmislen, sa prividnom srećom i zadovoljstvom, pošto je, inače, protkan dobrotom i zlom. Da bi dobro pobijedilo treba se ustrajno boriti protiv zla čije se iskorjenjivanje imperativno nameće za spas čovječanstva kako ne bi ubrzanim koracima život išao ka svojoj propasti. Ustrajati na tom putu je časna dužnost i obaveza svih ljudi, pa i svakog pripadnika dini islama. Hidžra predstavlja spremnost na akciju, napuštanje jednog, a ulazak u drugo, bolje stanje, zarad vječne sreće, te dokidanje pasivnosti i ne mirenje sa stanjem suprotnim Allahovom zadovoljstvu. Ako posmatramo sebe i svoje življenje onda možemo reći da se i kod nas, u svim sredinama gdje žive muslimani, odvija i mora odvijati hidžret u tom smislu da svoju misao, aktivnosti, i rad po islamu podignemo na viši stupanj, kako bi tom Božijem emanetu dali dostojno mjesto u životu. Svi smo mi dužni da se interesujemo, poučavamo, da tražimo znanje i istinu, a kad spoznamo, obavezni smo da se prema islamu i svemu onome što je islamsko ne ponašamo kao prema nečem teškom, što predstavlja opterećenje, već da islamske dužnosti i obaveze izvršavamo sa najvećom radošću i zadovoljstvom. Stupajući u novu 1434. hidžretsku godinu treba da svi donesemo jedan veliki zavjet, da ćemo služiti istinama islama, da ćemo slijediti njegove odredbe i da ćemo se boriti za napredak svih progresivnih ideja”, kazao je glavni imama MIZ Srebrenik. Na kraju je čestitao svim muslimanima i muslimankama ovaj praznik uz dovu Uzvišenom Allahu da podari svima snage da u Novoj 1434. hidžrestkoj godini ostavimo sve što ne valja, što je loše za nas ali i za druge ljude te da to bude godina napretka, prosperiteta i svih pozitivnih stremljenja, kao i nova prilika da svoj život promjenimo nabolje. Potom je predstavio gosta i pozvao ga da uzme riječ. Prof. Hadžić je govorio o značaju i važnosti današnjeg čovjeka, te naglasio važnosti “pojedinca, porodica, društva i država u muslimanskom vidiku”.

Na kraju dovu je proučio predsjednik Medžlisa Mevludin ef Joldić.

Također u džematu Ježinac, MIZ Srebrenik, obilježena je Nova 1434. hidžretska godina, a obilježavanje je proteklo u znaku mektepskih polaznika. Džematski odbor i imam džemata Omer ef. Majstorović upriličili su prigodan program ovim povodom. Ovom prigodom mektepskim polaznicima podijeljeni su paketići kao nagrada za njihov dolazak u mekteb, te znak pažnje povodom Nove 1434. hidžretske godine.

1434-nova6

“Veliku zahvalnost dugujemo našoj muallimi, vjeroučitelju u II O.Š Srebrenik, Mireli Jukić iz Ježinca, koja je pripremila tortu za bajramsko druženje i novu hidžretsku godinu, ona mi je velika podrška u radu sa djecom u mektebu”- istakao je Omer ef. Dodao je da iskazuje zahvalnost i Ameli Rustemović koja je donirala paketiće za djecu, koja živi u Americi a inače je iz Bratunca i svom Džematskom odboru koji mu pomaže u ostvarivanju njegovih ideja. (Damir ef. Babajić)

 

Obradovani najmlađi članovi džemata u Jezerskom

Najmlađi članovi džemata Jezerski-Dijelovi i polaznici mekteba, kako je to već godinama uobičajeno povodom Nove hidžretske godine, i ove godine su dobili svoje paketiće

Džemat Jezerski-Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa, već nekoliko godina ima lijepu i stimulativnu naviku, a to je da povodom Nove hidžretske godine svojim najmanjim, i najmladjim dzematlijama, mališanima, polaznicima mekteba podjeli paketiće, obraduje ih i podsjeti na ovaj za muslimane važan događaj u historiji.

Još uvijek, čini se, ne poklanja dovoljno pažnje Novoj hidžretskoj godini, još uvijek ona biva ne naglašena dovoljno, još uvijek postoje džematlije, djeca koji i ne znaju da je Nova hidžretska godina. Naravno, postoje i mnogobrojni džemati i džematlije koji poklone barem minimum pažnje ovom događaju, i obilježe u skladu sa svojim mogućnostima i samim tim dadnu značaj HIDŽRI.

Jedan od tih džemata, je svakako džemat Jezerski-Dijelovi, čiji imam je Muhamed ef. Begić, predsjednik Džematskog odbora Husnija Muzaferović i čije džematlije su od onih koji znaju za Hidžru i koji obilježe novu godinu na svoj način.

1434-nova7

A jedan od najboljih načina da se dadne ovom dogđaju značaj, jeste da se ovaj događaj afirmira kod naših najmlađih polaznika mekteba, koji uče o vjeri, koji će sutra vjeru živjeti ako Bog da. Baš njima treba naglašavati važnost Hidžre i učiti ih našoj povijesti, jer su oni sutra nositelji bremena islama.

Ovaj džemat, zahvaljujući svojim vrijednim džematlijama, Džematskom odboru, muteveliji i Muhamed efendiji, održavaju kontinuitet iz godine u godinu, i to namjerava ako Bog da i dalje nastaviti. Pa stoga sviju vas koji ste u stanju učiniti ovaj mali gest, a za djecu veliku stvar, pozivamo da to učinite naredne godine, jer ćete osjetiti radost djece i vi zasigurno, zbog koje se na kraju isplati sav trud. (Meliha Begić)

 

Novogodišnji program u Čavi, MIZ Bužim

Već drugu godinu za redom dzemat Čava, medžlis IZ Bužim, na dostojanstven način obiljezava Novu hidžretsku godinu, podjelom paketića djeci i učenicima mekteba.

Džemat Čava je još jednom pokazao svoju zrelost da su kao džemat kompaktna zajednica koja brine o svim detaljima. Pored toga što su uradili svu infrastrukturu, džematsku kuću, džamiju, uređeni prilazi džamiji i dvorište, i dalje nastoji ovaj džemat da bude prisutan u životima svojih dzematlija, da bude centar oko kojeg se okupljaju svi.

Ovo je jedan od rijetkih džemata, koji ima riješena sva važna pitanja i koji zaista na zavidan način djeluje prema naprijed, jer je kreativan i inovativan u svojim idejama i projektima.

Već dvije godine ovaj džemat organizira džematski iftar na kojemu biva prisutno više stotina ljudi, sa fenomenalnom atmosferom, i svojim horom TESNIM, oni su u stanju zadiviti mnoge posjetioce. Isto tako već dvije godine ovaj džemat dijeli paketiće djeci u džamiji povodom Nove hidzretske godine, i to ne mali broj paketića, ove godine je broj paketića prešao brojku od 200, što je za svaku pohvalu.

1434-nova8

Imam ovog dzemata je Mehmed ef. Harčević, jedan od uzornih imama u Bužimu, koji podržava svaku dobru inicijativu od strane džemata i Džematskog odbora, na čijem čelu je h. Ahmet Mustafić koji iz godine u godinu pokazuje svoju kreativnost i posvećenost ovom časnom zadatku.

Stoga, s pravom se može konstatirati, da ovaj džemat može biti primjer mnogim ne samo u Medžlisu Bužim, nego i diljem Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, i sve što dolazi iz ovog džemata je u ime Boga, a za prosperitet naše zajednice i omladine. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli ovaj džemat i njegove inicijative, kao i ovogodišnju podjelu paketića, i molimo Boga za nagradu koju On daje iz Svoje ogromne dobrote i milosti. (Kasim Mustafić)

 

Nova hidžretska godina u Doboju

Dolazak i obilježavanje Nove hidžretske godine na području Medžlisa IZ Doboj i ove godine je obilježen na dostojanstven i svečan način.

Ovogodišnje obilježavanje Nove hidžretske godine pripremljeno je na dva mjesta i u dva dana, što svakako pokazuje da je tim povodom na području Medžlisa IZ Doboj novogodišnja atmosfera bila jako dobra, sadržajna i svečana.

U srijedu 14. novembra 2012.god. za područje Medžlisa na teritoriji opštine Doboj Istok organizovan je ''SVEČANI DOČEK'' Nove hidžretske 1434.godine, koji se sastojao iz vjerskog i kulturno-zabavnog programa.

sala9

U džamiji u Klokotnici – Polje nakon akšam-namaza priređen je mevludski program kojeg su izveli imami sa područja opštine Doboj Istok na čelu sa glavnim imamom mr. Bajrom ef. Džafićem, koji je nakon programa održao prigodno predavanje i u svom obraćanju govorio o značaju Hidžre, naglasivši kako je važno formirati zajednicu i raditi na njenom  očuvanju. U svom obraćanju osvrnuo se i na predstojeći popis stanovništva u našoj zemlji uputivši savjet  kako se treba izjasniti.

Izražavajući svoju radost i zadovoljsvo atmosferom koja je u ovoj noći vladala u Doboj Istoku uputio je  čestitku okupljenim džematlijama.

Nakon mevluda vrijedne džematlijke džemata Klokotnice- Polja su podijelile halvu koju svake godine tradicionalno pripremaju ovim povodom.

Poslije jacije namaza obilježavanje nove godine je nastavljeno uz kulturno-zabavni program, u prostorijama školske dvorane u Klokotnici, čiji pokrovitelj su bili privrednici i razni donatori sa područja opštine Doboj Istok, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanoj pomoći i podršci.

Svojim jako zanimljivim i sadržajnim tačkama i izvedbama učešće su uzeli hor MIZ Doboj – '' Selimija'', KUD '' Osman Alibašić '' – Mala Brijesnica, te druga kulturno-umjetnička društva sa područja opštine Doboj Istok,Gračanica, Doboj, Vitez itd.,te učenici raznih sekcija OŠ  ''Klokotnica'' u  Klokotnici.

sala10

Sutradan 15. novembra, Nova hidžretska godina je obilježena u gradu Doboju, gdje su u džamiji Trnjak poslije akšam namaza dobojski imami izveli prigodan mevludski program, također na čelu sa glavnim imamom mr. Bajrom ef. koji je i ovom prilikom vjernicima okupljenim u Doboju uputio korisne savjete i nasihate, te čestitke u povodu nastupanja nove 1434. hidžretske godine.

Nakon jacije namaza i u Doboju se nastupanje Nove hidžretske godine obilježilo također uz bogat kulturno-zabavni program u prostorijama Doma vojske u centru Doboja, čiji je pokrovitelj bio kao i svake godine gradonačelnik Doboja.

Da je u Doboj Istoku i gradu Doboju bilo svečano vidi se na osnovu broja prisutnih vjernika na obilježavanju nove hidžretske godine, što će nadamo se ako Bog da ostati i u buduće tradicija i praksa ovdašnjih muslimana.

KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR. (Š.S.)