A+ A A-

Započeti radovi na izgradnji šehidskog obilježja u Duhrima

duhri1U petak 09. novembra tekuće godine, poslije klanjanja džume namaza na temeljima budućeg Šehidskog obilježja u džematu Duhri, proučena je dova od strane mjesnog imama Mustafe ef. Pašića, uz prisustvo džematlija i gostiju iz drugih džemata.

Početak radova na izgradnji Šehidskog obilježja za šehide i civilne žrtve tokom Agresije na BiH sa područja džemata Duhri su otpočeli u subotu 03.11. ove godine, i isti teku predviđenom dinamikom te ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali završetak radova će ako Bog da biti okončani u narednih 30-tak dana. Velike zasluge za takvu dinamiku pripadaju izvođačima radova, izuzetno sposobnim majstorima građevine Himzi Oruču i Edhemu Kariću, te svakako i svim džematlijama.

Unaprijed je već određen i datum svečanog otvorenja Šehidskog obilježja, koje će ako Bog da biti upriličeno, 08.08.2013.godine, na već tradicionalnom datumu obilježavanja Godišnjice stradanja džematlija ovog džemata.

Valja napomenuti da džemat Duhri pripada redu najaktivnijih i organizovnijih džemata na području MIZ-e Kiseljak, a sve s ciljem obezbjeđivanja što boljeg uređenja vjerskih objekata, kao i jačanja kapaciteta vjerskog života u cijelosti. Također, treba istači i pohvaliti za dosadašnji rad i doprinos aktuelnog saziva Džematskog odbora koji već za narednu godinu ima planirane buduće projekte, a kojeg čine: Edhem Karić, mutevlija, Vahid Žolja, blagajnik, te članovi Kenan Litrić-Grahić, Hodžurda Enver, Muamer Čehajić, Mustafa ef. Pašić i Admir Čeho, koji je ujedno i predsjednik Medžlisa IZ-e Kiseljak.

U protekloj Agresiji džematlije su bile u muhadžerluku, te je svo stanovništvo bilo protjerano od strane agresora na slobodne teritorije općine Kiseljak i druge gradova u BiH. Do masovnog povratka džemtlija je došlo u 2000. godini, kada se džematlije organiziraju i otpočinju radove na obnovi ratom porušenih vjerskih objekata i to džamije, imamske kuće i mesdžida u gornjem dijelu naseljenog mjesta Duhri, a koji su do sada hvala Allahu dž.š., u potpunosti obnovljeni i pušteni u funkciju u punom kapacitetu. Zatim su slijedili radovi na uređenju mezaristana i njegovog ograđivanja, uređenje dvorišta džamije i parking prostora.

Pored doprinosa svih džemtlija na obnovi vjerskih objekta valja istaći i velike zasluge pojedinaca, poznatih i priznatih privrednika ovog džemata Selvera Oruča, Ismeta Agića i niz drugih. Džemat Duhri obuhvata naseljena mjesta: Duhre, Bukva, Potkraj i Branjake. Geografska lokacija džemat se nalazi 4. km istočno na putu od Kiseljaka prema Sarajevu, a broj domaćinstava džemata je oko 250. Prvi put sagrađena džamija u ovom džematu datira iz 18. stoljeća koja je izmještena iz susjednog naseljenog mjesta Brnjaci u Duhre. Dosadašnji imami, hatibi i muallimi su bili: Mehmed ef. Alimanović, Asim ef Hadžić, Subašić ef. Hamza, Mujić ef. Mujo, Seid ef. Đozić, te sadašnji imam Mustafa ef. Pašić .

A.Č.