A+ A A-

Reisu-l-ulema (1993.-2012.) dr. Cerić u Tunisu

Jučer je u organizaciji tuniskog Ministarstva za vjerska pitanja, Londonskog svjetskog centra za obnovu i uputu i Sjevero-američke islamske zajednice otvorena dvodnevna konferencija o temi "Državljnstvo i manjine u muslimanskom svijetu".

tunis4

Cilj konferencije je da aktualizira pitanje državljanstva u društvima sa muslimanskom većinom nakon arapskog proljeća, kao i da skrene pažnju na ljudska prava manjina u muslimanskim državama. U svom uvodnom obraćanju tuniski ministar za vjerska pitanja dr. Nuruddin Al-Khadimi je naglasio da je Tunis ponio oreol povijesnih promjena u arapskom svijetu pa je razumljivo da ima pravo i obavezu da pokrene i važna društvena pitanja kao što su državljanstvo i manjine u muslimanskim društvima i državama. "Vjerujem da će ova konferencija ponuditi prave odgovore na ova pitanja" - kazao je ministar Al-Khadimi

Predsjednik Svjetskog centra za obnovu i uputu u Londonu Šejh Abdullah bin Bajjah pozvao je ulemu da se ozbiljno i odgovorno pozabavi ovim pitanjem i ponudi adekvatna rješenja, poštujući duh islamske tradicije, koji je u suglasju sa savremenim dostignućima u oblasti ljudskih prava i sloboda u svijetu.

Predsjednik Islamske zajednice Sjeverne Amerike se zahvalio Tunisu na gostoprimstvu i naglasio da cijeli svijet gleda šta će novoga donijeti arapsko proljeće Tunisa i Egipta, posebno u oblasti ljudskih prava i sloboda zbog čega se, u stvari, i dogodilo arapsko proljeće.

tunis5

Prvom radnom sesijom konferencije predsjedavao je Rašid Al-Ghanuši, prvi zamjenik generalnog sekretara Svjetske unije muslimanske uleme, spiritus muvens tuniske revolucije, koja je pokrenula cijeli arapski svijet. U svom uvodu Al-Ghanuši je između ostalog kazao:

- Uspjeh ili neuspjeh arapskog proljeća, kojeg je Tunis inicirao, mjerit će se uspjehom ili neuspjehom poštivanja ljudskih prava, kako individualnih tako i kolektivnih, u arapskim društvima i državama. Zato je od prevelike važnosti da se ulema, kao i svjetovna inteligencija, posveti pitanju ljudskih prava kako bi ponudili prava rješenja, kojim se osigurava jednakopravnost svih građana i zajednica u našim društvima i državama.

U jednosatnom predavanju Šejh Abdullah bin Bajjah je detaljno elaborirao islamsko stajalište po pitanju ljudskih prava i sloboda u društvima sa muslimanskom većinom, kao i državama koje se pozivaju na Šerijat. Šejh Bin Bajjah je podsjetio na pet ključnih načela na kojima počiva cijela pravna nauka islama, a to su pravo svakog čovjeka na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. - Dužnost je naše uleme, kao i svjetovne intligencije, da ova načale tumače u duha našeg vremena, našeg iskustva, naših potreba i naših namjera da uspostavljamo prijateljske odnose sa drugim i drugačijim vjerama, kulturama i narodima, kao što su to radili naši slavni preci. U našoj tradicionalnoj pravnoj nauci mi imamo jasna načela o ljudskim pravima. Naša je dužnost da ta načela učinimo jasnim i dostupnim našim studentima i našim prijateljima u svijetu kako bi nas razumjeli i prihvatili našu argumentaciju da su svi ljudi stvoreni od jednog muškarca i jedne žene pa ih je Allah razdijelio na plemena i narode da bi se međusobno upoznavali, ali najbolji među njima su oni sa najboljim moralom - kazao je između ostalog Šejh Abdullah bin Bajjah.

Nakon uvodnog predavanja Šejha Bin Bajja govorio je dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić i, između ostalog, rekao:

- Počašćen sam pozivom da sudjelujem na ovoj konferenciji i čestitam organizatorima na izboru teme i mjesta za ovu konferenciju. O temi ljudskih prava u zajednicama sa muslimanskom većinom, sa naglaskom na građanska i prava manjina, uvijek se ima šta govoriti, uvijek se ima šta učiti i uvijek se može više i bolje pokazati praksom ono što se deklarativno zagovara. Dakako, Tunis je pravo mjesto za ovu konferenciju, jer tuniski glas slobode probudio je uspavanu savjest čovječanstva i tuniski vapaj za ljudskim pravima nikoga nije ostavio ravnodušnim. Zbog toga sam sretan što sam danas za istim stolom ovdje u Tunisu sa mojim bratom Rašidom Al-Ghanušijem, koji nas je prije nekoliko godina, u decembru 2006. godine, počastio svojom posjetom Sarajevu, Mostaru, Srebrenici, Tuzli i Zenici dok je bio u izgnanstvu u Londona, održavši zapaženo predavanje pred bošnjačkom ulemom i družeći se sa učenicima i učenicama naših medresa. Iz ondašnje perspektive bilo je nemoguće i zamisliti da ćemo danas slobodno govoriti ovdje u Tunisu o ljudskim pravima, o građanskim slobodama i o pravima manjina u muslimanskim društvima. Tuniska sloboda je dar Božji svima nama i zato je važno da taj dar Božji ne iznevjerimo, a to znači da pokažemo da je svakom moguće živjeti u sredinama sa muslimanskom većinom u slobodi njegove vjere i kulture. Nadam se da ćemo sa ove konferencije poslati jasnu poruku da je islam vjera koja njeguje kulturu dijaloga, kulturu ljudskih prava, kulturu suživota i tolerancije - završio je svoje izlaganje dr. Cerić u Tunisu.