Promo banner

A+ A A-

Tešanj – obilježena hidžra i početak Nove 1434.h.g.

U znak sjećanja na hidžru i početak Nove 1434. h.g. na području Medžlisa IZ-e Tešanj upriličen je niz manifestacija i prigodnih programa.

promicija-tesanj

Centralna manifestacija je tradicionalno i ove godine održana u džematu Miljanovci u subotu 17. novembra gdje su u prepunoj džamiji ajete Kur'ana Časnog, Mevlud i ilahije učili imami i Hor Medžlisa IZ-e Tešanj, a prigodno se obratili džematski imam Raif ef. Hasak prof., glavni imam Medžlisa IZ-e mr. Fuad ef. Omerbašić i gost predavač mr. Mustafa ef. Prljača.

Program obilježavanja je započeo u srijedu 14. novembra 2012.g. poslije akšam-namaza u džamijama prigodnim program uz učešće džematlija i polaznika mektebske nastave, te obraćanje džematskih imama, dok je u Čarši-džamiji u Tešnju održan zajednički program svih gradskih džemata uz učešće imama i obraćanje hafiza mr. Ahmed ef. Bukvića i glavnog imama mr. Fuad ef. Omerbašića.

U većem broju džemata organiziran je zajednički čas mektebske nastave na temu „Hidžra“ i uručeni prigodni paketići polaznicima mektebske nastave. U Kutahya džamiji zajednički čas sa polaznicima mektebske nastave iz četiri mekteba (Bukva, Čifluk, Logobare i Kutahya džamija) održala su tri muallima: Ibrahim ef. Okanović prof. , Suljo ef. Bejtić i Fatima Ćeman prof., nakon čega su uručili 160 prigodnih paketića ovim polaznicima.

promocija-tesanj2

Na promociji knjige „ Beskrajna svjetlost – 2 Muhammed, a.s.“ upriličenoj u velikoj sali Centra za kulturu u Tešnju u petak 16.11.2012. godine poslije jacije namaza, promotori su bili dr. Nusret Isanović, mr. Mustafa ef. Prljača i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

U toku promocije između uvodnih obraćanja promotora Hor Medžlisa IZ-e je izveo nekoliko prigodnih ilahija, a sama promocije je počela prigodnim filmom o autoru knjige M. Fetullah Gülen i kratkom reportažom o promociji ove knjige u drugim mjestima. Da su promotori bili vrlo ubjedljivi pokazuje činjenica da su posjetioci nakon promocije kupili neuobičajeno veliki broj ne samo ove nego i drugih knjiga ovog autora prevedenih na naš jezik.

Za razliku od ostalih mjesta u Tešnju je 21.03.2009. godine održana promocija prvog dijela ove knjige na kojoj su promotori bili dr. Zuhdija Hasanović, mr. Mustafa Prljača i mr. Fuad ef. Omerbašić.

Promociju su organizirali Medžlis IZ-e Tešanj i izdavači „ Hikmet“ i „El-Kalem“.