A+ A A-

Obilježena nova hidžretska 1434. g. u džematu "Deer Park" Melbourne

nova-godina-melbourneI ove godine u našem džematu smo dostojno i na jedan najljepši način obilježili dolazak Nove Hidžretske 1434. godine. Program u izvedbi hora našeg džemata bio je upravo posvećen HIDŽRI-ovom najznačajnijem događaju u historiji islama koji je preokrenuo tokove svjetske historije i kojeg je zbog njegovog značaja h. Omer r.a. drugi Halifa, označio kao početak islamskog kalendara.

Program je izveden poslije akšam –namaza, u četvrtak, 15/11/2012 a sastojao se od učenja odlomka iz Kur'ana, donošenjem salavata na Allahovog Poslanika , izvođenjem nekoliko ilahija kao i učenjem mevluda, sav program je bio prožet recitalom o hidžri, da bi se na kraju programa prisutnima obratio Imam džemata Muhamed ef., koji je govorio o porukama hidžre i njihovim neiscrpnim poukama za sve muslimane bez obzira u kojem vremenu i u kojem mjestu živjeli, jer je uspjeh zagarantovan jedino ukoliko se slijedi ono što je činio Allahov Poslanik, a ustvari hidžra je stalni pokret prema vjeri, znanju, dobru i moralnim vrijednostima.

Nakon obraćanja Muhamed ef. proučena je dova a poslije dove prisutne džematlije koji su zaista svojim dolaskom u velikom broju uljepšali ovu našu svečanost, nastavili su druženje u restoranu našeg Islamskog Centra uz našu bosansku kahvu i halvu, što je pripremila Hatidža, kao i uz lijep muhabbet.

Za ovu prelijepu organizaciju obilježavanja Nove Hidžretske godine i da sve bude na najvišem nivou pobrinuli su se članovi džematskog Odbora na čelu sa Predsjednikom Zilhadom Djonlagićem, na čemu im se posebno zahvaljujemo, također se zahvaljujemo učesnicima programa, članovima hora našeg džemata, Senadi Ekić kao i prof. Nići Smajlbegović, i naravno svim džematlijama i džematlijkama koji su bili prisutni na ovom prelijepom programu. Zahvaljujemo se i našim medijima radiju 3ZZZ na bosanskom jeziku, Magazinu Bosna, koji su informisali naše džematlije o ovom događaju.

Činimo Uzvišenom Allahu dovu da svim muslimanima i muslimankama kao i svim ljudima podari zdravlja, sreće i bereketa u Novoj Hidžretskoj 1434 godini. AMIN

                                              

Pripremio : Muhamed ef Đidić