Promo banner

A+ A A-

Muftija Smajkić: „Naši političari se moraju pokloniti sjenama naših heroja“

Obilježena dvadeseta godišnjica formiranja IV korpusa A R BiH

Posjetom šehitlucima u Kojnicu, Jablanici i Mostaru u subotu (17. 11.2012.g) obilježena je dvadeseta godišnjica formiranja IV korpusa AR BiH. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe pored brojnih delegacija iz javnog, društvenog i političkog života počast je odao i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. IV Korpus je formiran odlukom Predsjedništva R BIH 17. novembra 1992.g.

godisnjica-korpusa1

Na mostarskim šehitlucima uspomene na to sudbonosno vrijeme borbe za slobodu, za državu Bosnu i Hercegovinu, za čast i dostojanstvo, za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta evocirao je mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. „Ova godišnjica nije samo vrijednost Bošnjaka već univerzalna vrijednost svih građana Bosne i Hercegovine za koje su naši borci dali svoje živote. Sučeni s dvije agresije, posigurno mi smo rijedak primjer hrabrosti, odvažnosti i patriotizma,“istakao je muftija Smajkić. On je prisutne podsjetio na političku obazrivsot koju je baštinila Armija R BiH tokom formiranja svojih jedinca.

„U našem naumu da oslobađamo okupiranu teritoriju 1993.g. spječeni smo od svojih doskorašnjih saveznika, jer smo se morali braniti od njih ( HVO-a op.a)“, rekao je muftija, podsjetivši kako je cilj dvostruke agresije na Mostar bio protjerivanje Bošnjaka. U tom kontekstu on se prisjetio izjava hrvatskih generala koji su govorili da je najveća strateška greška podjele BiH loša procjena o formiranju A R BIH. „ Prevarili su se u jednoj stvari. Nisu računali na formairanje A RBiH. Ovaj narod je iznjedrio heroje, naše Hujke, naše generale, naše borce. Naš narod se u toj blokadi, u to sudbonosno vrijeme borbe i umiranja, nije razlikovao od svoje Armije“, zaključio je muftija.

godisnjica-korpusa2

Govoreći o aktuelnim političkim pritiscima na Bošnjake Hercegovine muftija je kazao kako Bošnjaci trebaju dolaziti na šehitluke i učiti lekcije o slobodi. „Naši političari moraju doći ovdje i pokloniti se sjenama naših heroja, koji su bolji od nas i koji su bolji od njih.I naši lokalni političari, koji gledaju u svoje stranačke lidere kako će im „namignuti“ ili kakav će im tekst dati o budućem uređenju Mostara, a protiv volje i opredjeljenja našeg odvažnog i hrabrog naroda, trebaju doći ovdje i nadahnjivati se nad idejama ovih naših velikana koji leže na šehitlucima“, poručio je muftija Smajkić. On je na kraju svog govora posebno naglasio kako je mostarski duh i u Drugom svjetskom ratu, prije svega, bio slobodarski i antifašistički.

H.E.