A+ A A-

Seminari za islamske edukatore u Goraždu

U prošloj sedmici održani su seminari za imame, hatibe i muallime, te nastavnike i profesore islamske vjeronauke sa prostora Muftijstva goraždanskog.

Seminar o temi Metodologija učenja o miru: vjerski kontekst  realiziran je u saradnji sa mr. Amrom Pandžo, u srijedu,  07.novembra 2012.godine, u prostorijama OŠ Fahrudin Fahro Baščelija u Goraždu.

seminar-edukatori-gor-11-2012-1

U okviru ovog seminara posebna je pažnja posvećena vještini rješavanja  konflikata, odnosno upoznavanju osnova medijacije i uvodu u proces educiranja učenika o načinu nošenja sa sukobima.

Seminar o temi Osvrt na moguće nedostatke sistema vjerskog upućivanja/vjersko-prosvjetnog rada, Ured muftije goraždanskog organizirao je u saradnji sa Naučno-istraživačkim institutom Ibn Sina iz Sarajeva., a gost predavač je bio direktor ovog instituta prof. dr. Mohammad Ali Barzanooni.  Za imame, hatibe i muallime ovaj je seminar održan u četvrtak, 08.novembra 2012.godine, u prostorijama Mesdžida u Ulici Šukrije Kukavice u Goraždu, a za nastavnike i profesore islamske vjeronauke u petak, 09.novembra 2012.godine, u prostorijama OŠ Husein ef. Đozo u Goraždu.

U okviru ovog seminara govoreno je o potrebi za vjerskim učenjacima, te o četiri bitna elementa u vjersko-prosvjetnom radu (sredstva, metode, sadržaj poruke i ciljevi). Predavač se osvrnuo na predavanja i hutbe kao vid vjersko-prosvjetnog rada i govorio o najznačajnijim opasnostima ili ''patološkim stanjima'' koja negativno utječu na predavanje i hutbu kao vrlo značajne oblike časnog rada na širenju i promicanju vjere i vjerske kulture.

seminar-edukatori-gor-11-2012-2

Seminarima je, pored imama, hatiba i muallima, te nastavnika i profesora islamske vjeronauke, prisustvovao i muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. On je istakao važnost ovakvih projekata, te podsjetio da oni koji obrazuju i odgajaju druge i sami trebaju neprekidno raditi na svom obrazovanju i oblikovanju svog što ljepšeg moralnog lika.

Dženan Imamović